PLENKOVIĆ OBIŠAO VODOTORANJ U VUKOVARU: / 'Drago mi je što je Vlada pridonijela obnovi tog simbola Domovinskog rata'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

'Vlada je na prvoj sjednici izvan Zagreba prije četiri godine kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju obnove Vodotornja'

18.11.2020.
9:57
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao je danas nakon obilaska Vodotornja u Vukovaru da mu je drago što je Vlada pridonijela obnovi tog simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode. "Vlada je na prvoj sjednici izvan Zagreba prije četiri godine kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju obnove Vodotornja. To smo s radošću učinili i drago mi je da smo na taj način pridonijeli obnovi ovoga simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode", rekao je Plenković novinarima jutros nakon obilaska Vodotornja.

Istaknuo je da je ovo dan kada se svi zajedno prisjećamo, zbog hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede u Domovinskom ratu, svih žrtava u Domovinskom ratu, pogotovo žrtve Vukovara i Škabrnje, "ljudi koji su najviše dali za slobodu Hrvatske". Dodao je da mu je drago da su s njima Branko Borković te doktorica Vesna Bosanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski vodotoranj svečano je otvoren krajem prošlog mjeseca nakon troipogodišnje obnove u koji je utrošeno 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna donacije, oko sedam tisuća donatora iz Hrvatske i svijeta a obnovu je pomogla i Vlada.

Image
'IMAM POTREBU ODATI POČAST...': /

U Koloni sjećanja ove godine ne bi smjelo biti više od 500 ljudi, ali... tko će ljudima zabraniti dolazak?

Image
'IMAM POTREBU ODATI POČAST...': /

U Koloni sjećanja ove godine ne bi smjelo biti više od 500 ljudi, ali... tko će ljudima zabraniti dolazak?

Povijest Vodotornja

S poviješću Vodotornja, kao i njegovom ulogom u Domovinskom ratu tijekom kojega je na tu građevinu palo više od 600 projektila premijera Penkovića upoznao je ravnatelj Vodotrnja Darijan Zeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski Vodotoranj memorijalno je mjesto i svjedočanstvo stradanja Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u kojoj je po do sada prikupljenim podacima poginulo ili ubijeno 2717 branitelja i civila dok se za 386 osoba još uvijek traga.

U pratnji premijera Plenkovića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemorativni program

Premijer Plenković u 10 sati bit će nazočan komemorativnom programu ispred vukovarske bolnice odakle će se sudionici u koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Molitvu će moliti nadbiskup đakovački i osječki Đuro Hranić, dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Premijer Plenković položit će vijenac i zapaliti svijeću i kod Spomen-obilježja na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. godine ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i pokopanih u masovnu grobnicu.

U 11 sati počast žrtvama Ovčare polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u koloni sjećanja, niti je predviđeno da položi vijenac na Memorijalnom groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Plenković na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020. zajedno je s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisom Miloševićem, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ministrom obrane Marijom Banožićem i ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem.

Tijek događanja iz Vukovara možete pratiti uživo OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo