Plenković u jasenovcu /

'Žrtve zaslužuju jednu komemoraciju, Vlada je naslijedila problem koji će riješiti'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijeru je žao što nema jedinstvene kolone te je to shvatio kao poruku da svi moraju učiniti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvene komemoracije

23.4.2017.
13:55
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo
Image

Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu

Image

Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu

Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Komemoracija u povodu 72. godine proboja logoraša održana je u znak sjećanja na žrtve jasenovačkog logora, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, koji je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti, u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoraciji kod Kamenog cvijeta prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković te u ime predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova njegov izaslanik saborski zastupnik Marko Sladoljev. Oni su zajedno sa izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ime vlade RH došao sam na komemoraciju kako bi izrazili pijetet i osudili zločine, ne samo ovdje nego i na drugim stratištima i ponovili kako je cilj moderne RH da se ovakvi zločini nikada ne ponove. Naša je zadaća da razvijamo tolerantno društvo i da ovakva teška pitanja stavimo na dnevni red u tolerantnom ozračju suočavanja s prošlošću s posljedicama nedemokratskim režima. Stoga smo osnovali vijeće koje ima tu zadaću i očekujemo da daju preporuke kako da u Hrvatskoj ostvarimo cilj pomirbe", poručio je Plenković.

Premijeru je žao što nema jedinstvene kolone te je to shvatio kao poruku da svi moraju učiniti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvene komemoracije jer žrtve to zaslužuju.

"Nema relativizacije problema. Vlada ih je naslijedila i moja je zadaća da riješimo te probleme", poručio je Plenković.

Nakon što je upitan o natpisu 'Za dom spremni', premijer je odgovorio kako je grb udruge o kojoj je riječ ozakonjen, no želi da vijeće omogući preciznije definiranje glede takvih riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo