PLENKOVIĆ O SITUACIJI S KUĆOM U KOJOJ ŽIVI ŽINIĆ: / Neće odlučivati u 'medijskoj histeriji'; Župan: 'Ne smatram da trebam, niti ću odstupiti'

Image

On nam je pojasnio kako to izgleda iz njegovoga kuta, od '95.

18.1.2021.
18:30
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izašao je pred novinare nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se razgovaralo o sjednici Sabora koja počinje, kao i aktivnosti stožera i situaciji oko koronavirusa. Također, predsjednik HDZ-a kazao je kako će umjesto zastupnika Poljašića koji je dao ostavku na svoj mandat, umjesto njega u Sabor ući Nikola Mažar.

Na pitanje novinara, premijer je komentirao i situaciju s kućom u kojoj živi župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić, od kojeg je, kazao je, zatražio objašnjenje i pojašnjenje svih navoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On nam je pojasnio kako to izgleda iz njegovoga kuta, od '95. do danas, s obzirom na sve informacije koje kolaju, zatražili smo od svih nadležnih tijela također informacije i stavove kako bismo u idućih nekoliko dana mogli zauzeti politički stav. U ovom trenutku ima previše detalja za koje nismo do kraja sigurni, kad to pouzdano budemo znali, onda ćemo o toj temi raspravljati", rekao je Plenković i dodao: 'Kao i kod pitanja obnove, imali smo histeriju medijsku kao da su sve kuće koje je razorio potres bile baš kuće koje su obnavljane, sad malo-pomalo shvaćamo da je puno manje takvih zgrada', rekao je premijer, prenosi RTL. Na inzistiranje novinara poručio je da će se sve 'isprovjeravati'.

Žinić suvlasnik i cijelog imanja na adresi Marinbrod, ali i vlasnik trećine kuće i objekata

Podsjetimo, afera je danas dobila nastavak kada se otkrilo da je Žinić suvlasnik i cijelog imanja na adresi Marinbrod, a navodi se i da je vlasnik trećine kuće i gospodarskih objekata koje nije upisao u imovinsku karticu. Kuće i nekretnine Ive Žinića od danas istražuje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije je bila sporna kuća u Glini u vlasništvu države u koju se njegova obitelj uselila nakon Oluje te plaćala 100 kuna najamnine. Žinić ju je prijavio u svim imovinskim karticama kao jedinu nekretninu, iako od države nikad nije dobio darovni ugovor.

HDZ-ov župan pak tvrdi da od nekretnina ima samo jednu trećinu u roditeljskom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na informacije objavljene u medijima povjerenstvo će provesti postupak redovne provjere podataka iz imovinskih kartica župana Žinića i to u dijelu podatka koji se odnosi na nekretnine. To znači da one podatke koje je upisao u imovinsku karticu usporediti s podacima koje službeno pribavimo od nadležnih tijela", kazala je glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Martina Jurišić.

Image
IKIĆ BANIČEK ŽESTOKO PO ŽINIĆU: /

'Uskoro će biti bivši župan; Vrhuška će na brzinu tutnuti prljavo rublje u vrećicu i baciti pa idemo dalje'

Image
IKIĆ BANIČEK ŽESTOKO PO ŽINIĆU: /

'Uskoro će biti bivši župan; Vrhuška će na brzinu tutnuti prljavo rublje u vrećicu i baciti pa idemo dalje'

"I ja sam negdje rođen i imam roditelje"

"Bio sam na visokim funkcijama, jesam li na koga utjecao, je li riješen ovaj slučaj, nije, nisam dobio ništa što mi ne pripada, isti sam kao ova sirotinja", rekao je danas Ivo Žinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća u Glini, navodi u imovinskoj kartici, ima 100 četvornih metara, vrijedna je 280 00. U vlasništvu je države. U istom gradu je i kuća koju je naslijedila Žinićeva supruga na imanju većem od 12 tisuća metara četvornih i vrijednom 200 tisuća kuna.

I sada dolazi ona sporna nekretnina u Marinbrodu. U imovinskoj kartici navedena kao oranica površine veće od 28 tisuća metara četvornih, vrijedna 300 tisuća kuna. Ivo Žinić suvlasnik je 20,83 posto, no u međuvremenu je osim oranice postao i suvlasnik jedne trećine. Zbog toga onu državnu ne može otkupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate znati da sam ja negdje rođen da imam roditelje isto kao i moja supruga i da smo naslijedili određenu imovinu puno kasnije dakle prije godinu ili možda čak i manje. Dakle s te strane iluzorno je postavljati ovakva pitanja sve sam već odgovorio", kazao je župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Supruga je naslijedila 2016. ruševnu kuću zajedno sa svojim bratom. Imam i ja jednu trećinu koju sam dobio s braćom u Marindvoru", rekao je Žinić, a na jasno pitanje misli li da treba odstupiti s mjesta župana, odgovara: "Ne smatram, niti ću odstupiti".

Župan protiv istrage Povjerenstva, kaže, nema ništa. "Ovo je histerija kao što je bila histerija sa obnovom atak na osobu Ive Žinića. Ako smatrate da je župan Ivo Žinić nešto napravio nelegalno, nemoralno možete se obratiti svim službama sve sam po tom pitanju rekao", kazao je Žinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček je oštrija. "Naravno da je duboko nemoralno i pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i ne plaćate ništa za nju dok u isto vrijeme imate 4 druge savršeno dobre nekretnine", kaže Kristina Ikić-Baniček.

"Naravno da je duboko nemoralno i duboko pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i koju ne plaćate apsolutno ništa za nju dok istovremeno imate 4 druge savršeno dobre nekretnine", kazala je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo