bitna pitanja / Plenković o napadu na Markovom trgu: Postoje elementi terorističkog akta

Premijer je poslao posebnu poruku mladima da danas hrabrost nije u kršenju mjera već je hrabrost žrtvovati dio svog komoditeta za zaštitu drugih, kazao je.

14.10.2020.
10:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je poručio na početku sjednice Vlade, da prema informacijama kojima za sada raspolažu, napad na Markovom trgu na policajce, koji se dogodio u ponedjeljak, ima elemente i terorističkog akta. 

Premijer je rekao da je jučer posjetio ozlijeđenog policajca Oskara Fiurija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ranjeni policajac je zbrinut u bolnici, njegovo zdravlje dobro i želimo mu brzi oporavak. Od ponedjeljka su kao što znate pojačane mjere sigurnosti na Markovom trgu, oni imaju privremeni karakter, a svi daljnji modaliteti zaštite objekata i prostora definirat će se u skladu sa sigurnosnom procjenom", poručio premijer. 

Kad je riječ o zatvaranju Markova trga i sigurnosti, rekao je da će voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je kultura pristupačnosti, otvorenosti, dostupnosti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se također osvrnuo i na rekordni dan po broju oboljelih od koronavirusa, a istaknuo je da je riječ o širom trendu koji je prisutan i u susjedstvu, Europi  i svijetu. 

Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom, Stožer je objavio nove mjere, svi svjesni da nije jednostavno, možemo ostvariti uspjeh samo kao odgovorni i solidarni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi danas imamo najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije i danas situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom. Još jednom apeliram na građane da se pridržavaju mjera”, rekao je premijer.

"Znam da vam nije lako svih ovih mjeseci. Unatoč tome smatram da je upravo od strane mladih da se poštuje mjere jer tako štitite svoje starije ukućane. Danas je hrabrost žrtvovati dio svojeg komoditeta. Sada trebamo zajedništvo, odgovornost i solidarnost. To je način za daljnje sprečavanje širenja epidemije”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je podsjetio kako od ponedjeljka prestaje zastoj moratorija na ovrhe.

"Tu mjeru smo donijeli na tri mjeseca pa je produljili za još tri. Dogovoreno je s javnim bilježnicima da se predstojeće aktivnosti odvijaju u fazama, očekujemo i od FINA-e da bude moderirana u pogledu aktivnosti nakon što ovaj rok istekne. Očekujemo da će ovrha nakon 18. listopada biti manje nego prije ove mjere, ali moram ponoviti da se obaveze moraju izvršavati. Svatko tko preuzima neke obaveze, mora biti u stanju i ispunjavati ih", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu

Ministar ViliBeroš iznio je podatak da je da u svijet broj zaraženih premašio 38 milijuna.

"Danas je zabilježeno u Hrvatskoj 748 novih slučajeva prati se određeni porast koji brine, ali ne iznenađuje s obzirom na situaciju. U proteklom tjednu broj slučajeva na 100.000 stanovnika te udio pozitivnih testova ponovno rastu. Broj aktivnih slučajeva u odnosu na tjedan ranije porastao je s 11 posto na gotovo 15 posto. Situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu", kazao je.", kazao Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnice su počele s aktivnostima dodatnog prostora za pacijente koji čekaju na otvorenom za trijažni postupak, primjerice postavljanjem šatora. 

Većina Zavoda za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti organizirati cijepljenje protiv grupe kao prijašnjih godina, te potrebnom izabrani doktori primarne zaštite obave cijepljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva dostavilo Vladi prijedlog zaključka vezano uz sporazumom o prethodnoj kupnji za opskrbu i proizvodnju i opskrbu cjepiva protiv Covida.

U proteklom tjednu stopa potvrđenih slučajeva na 100 tisuća stanovnika i dio pozitivnih testova ponovno raste, porastao s broj sa 11 posto na gotovo 15 posto. Situacija zahtjeva ozbiljnost i disciplinu, poručio Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Više od 20.000 inspekcijskih nadzora u tjedan dana

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je izvijestio da su inspekcije obavile više od 20.000 nadzora o pridržavanju epidemioloških mjera, te podsjetio da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno do ponoći.

Odlukom Nacionalnog stožera o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena u ugostiteljstvu, ugostiteljski objekti mogu raditi do 24 sata, rekao je Božinović na sjednici Vlade te istaknuo kako je pojačan nadzor inspekcija civilne zaštite koje su obavile više od 20.000 inspekcija u tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo