covid-19 /

Plenković o virusu: 'Ne želimo upasti u zamku da se nešto naglo olabavi pa da imamo nova žarišta'

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

Ističe da teret ove krize treba iznijeti solidarno, a ključni je problem neizvjesnost vremenskog faktora

14.4.2020.
21:47
Josip Regovic/Pixsell
VOYO logo

Za kontrolu krize koju je epidemija izazvala nužna je štednja. Premijer Andrej Plenković, gostujući u HRT-ovoj emisiji "1 na 1", istaknuo je da je svim ministrima naložio da nađu mogućnosti za uštedu u svojim resorima. 

Ističe da teret ove krize treba iznijeti solidarno, a ključni je problem neizvjesnost vremenskog faktora. Vlada se, zaključuje premijer Andrej Plenković, organizirala i prilagodila novoj situaciji na odgovoran način.

Koliko dugo Vlada može braniti koncept potpunog lockdowna, odnosno koliko dugo još naše gospodarstvo može izdržati ovaj udar, premijer odgovara da mi nismo u potpunom lockdownu, jer da smo, kaže u potpunom lockdownu onda bi to bilo puno oštrije i puno više nego što je to sada.

''Mi smo išli velikim silnim udarcem. Pokušati smo spriječiti brzo širenje zaraze među našim sugrađanima. Odvajamo one koji su zaraženi od onih koji su zdravi, zašto, zato da nam se ne bi dogodio pritisak ogromnog broja oboljelih na naš zdravstveni sustav", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vlada je osnovala Civilni stožer Republike Hrvatske, resori su imenovali svoje predstavnike, sve odluke koje Stožer donosi, se prethodno konzultiraju sa mnom. Nema nikakvog govora o bilo kakvoj policijskoj državi ili o tome da netko drugi upravlja Vladom ili procesima u zemlji osim onoga tko je za to temeljem Zakona i Ustava ovlašten.''

Što s gospodarstvom?

Sada nakon Uskrsa imamo druge pravce, svi će sada gledati kako da sada ovaj prvi val koji je suzbijen usklade s normalizacijom društvenim i gospodarskim aktivnosti. Ministri će morati vidjeti što iz svojih resora mogu postupno vraćati u funkciju, a radit ćemo tako da ih epidemiolozi uokvire, rekao je premijer za HRT.

''Država je osigurala sredstva za isplatu plaća, oslobodila je poslodavce i poduzetnike plaćanje poreza na dohodak i dobit i doprinosa, a istodobno je ministarstvo gospodarstvo izašlo s planom kredita za primjerice male i srednje poduzetnike. Država je napravila i okvir i most kako da se prebrodi kriza bez presedana. Za sada mislim da ćemo s ovim mjerama imati zaokružene aspekte i s rashodovne i prihodovne proračunske strane'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li kriza omesti Hrvatsku na putu za uvođenje eura, Plenković kaže: ''Sve što je bilo bitno smo ispunili i cilj je da ga dovršimo u ovom mjesecu i idućem mjesecu. Da smo dio euro područja ne bismo imali situaciju pritiska na tečaj kune, a Europska središnja banka igrala bi ulogu kao i za sve članice euro zone''.

Gdje će se štedjeti?

Što se tiče štednje, Plenković kaže da se to mora napraviti i da su svi resori dobili tu zadaću.

''Ključna je poruka solidarnost, teret krize moramo iznijeti solidarno. Problem ove krize je neizvjesnost vremenskog faktora, kada će biti lijek, cjepivo ili imunitet. Tu nema odgovora. Ovo je borba protiv virusa, panike i protiv ekonomsko-socijalnih posljedica. Ne želimo upasti u zamku da se nešto olabavi pa da imamo nova žarišta.''

Kazao je da je oko 100.000 tvrtki tražilo potpore a isplaćeno je već 1,3 milijardi kuna. Uz to, uvodi i se obustava ovrhe na novčanim sredstvima i dio je travanjskog paketa, rekao je premijer.

Nije se složio s tvrdnjom sindikata da se više pomaže poduzetnicima.

''Obnovili smo sastanke GSV-a, obavili smo i neformalne konzultacije i nastojali smo zajednički identificirati problem i ovu klasičnu raspravu i set argumenata staviti u novi kontekst. Sve odluke ćemo pokušati donositi uz suglasje. To su iskusni ljudi i to čini zrelima da racionalno poimaju okolnosti u kojima se nalazimo.''

Što se tiče reformi, pa i javne uprave, ovo je kaže, prilika za jedan novi početak ne samo Vlade nego cijeloga društva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s uhljebima?

Na pitanje što s uhljebima, Plenković odgovara da su to etikete.

''Mi smo rekli da je lažna dilema bila odgoda ili otpis, jer smo u ožujku rekli odgoda, nakon toga kada smo pažljivo analizirali donijeli smo odluku otpisa. Procijenili smo koji je pravi trenutak. Sad imamo debatu javni i privatni sektor, a to ne možemo gledati pojednostavljeno. Uvijek se može imati racionalniji pristup i manji broj ljudi, siguran sam da ima situacija koje treba popraviti, ali lijepiti takve etikete, nisam za to. Moramo naći pravi balans između prave uloge države i "bucmaste države", rekao je premijer za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo