novo zasjedanje Vlade /

Plenković o izdavanju obveznica teških 750 milijuna eura: 'Hrvatska će godišnje uštediti 180 milijuna kuna'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Za one koji imaju dileme o tome treba li ili ne biti u eurozoni, to je najbolji indikator što treba učiniti i kojim putem ići što prije', kazao je premijer

7.6.2018.
8:02
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo


Premijer Andrej Plenković uvodno se na početku sjednice Vlade osvrnuo na vijest koje je priopćilo ministarstvo financija o izdavanju obveznica teških 750 milijuna eura. "Čuo sam se ministrom Marićem sinoć koji je u Londonu. Znate da je ministarstvo financija izdalo uspješnu euro obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala. Ukupan nominalni iznos je 750 milijuna eura, dospijeće deset godina, dakle 2028. 

Godišnja kuponska kamata je po stopi od 2,7, a ostvareni prinos 2,89. Riječ je o dobroj transakciji čime se refinancira postojeća obveza koja, što se tiče dospijeća, dolazi na dnevni u srpnju. Vidjevši koliko je povoljnija kamatna stopa i prinos, Hrvatska će godišnje uštediti 180 milijuna kuna. Na deset godina, to je 250 milijuna eura, to je velik iznos i dobar posao koji smo obavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je važno što se to napravilo brzo. Bio je veliki interes investitora, oni su geografski kvalitetno distribuirani. Mislimo da je to dobar pokazatelj povjerenja u Hrvatsku, u naš, možemo reći, dvogodišnji napor da se fiskalno konsolidiramo i da pozitivni rezultati koje imamo dovode do nižih kapatnih stopa i prinosa. S obzirom da nismo u eurozoni, da jesmo one bi bile malo iznad 1. 

Za one koji imaju dileme o tome treba li ili ne biti u eurozoni, to je najbolji indikator što treba učiniti i kojim putem ići što prije. Činjenica da će doći do ušteda je izrazito dobro. Zahvaljujem ministru i njegovom timu. Vjerujem da će svi ovi pozitivni aspekti dovesti do povećanja našeg kreditnog rejtinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo i na svoj boravak u Bavarskoj gdje se susreo  s predsjednikom Vlade Bavarske Markusom Söderom. Premijer je kazao kako u Bavarskoj živi 100 tisuća Hrvata s hrvatskim državljanstvom, no da ih vjerojatno ima više te da čak 40 posto njemačkih turista iz Bavarske dolazi u Hrvatsku. "Radi se oko milijun i 200 tisuća ljudi. Možemo reći da 10 posto Bavaraca boravi u Hrvatskoj", kazao je premijer.

Prokomentirao je i jučerašnji sastank EPP-a gdje se susreo s kancelarkom Angelom Merkel. "Govorili smo o ključnim europskim pitanjima. Iznio sam poglede Hrvatske na budućnost Europe, na ono što je ostvareno protekle četiri godine, prvih pet godina članstva, naše ambicije za Schengen i eurozonu, što je ostvareno u prvih pet godina, pričalo se i o pitanju ilegalnih migracija", kazao je premijer te dodao kako će se ministar Božinović idućeg tjedna u Njemačkoj sastati s njemačkim ministrom unutarnjih poslova. 

Premijer je također komentirao i posjet Petrokemiji povodom 50. godišnjice rada te kutinske tvrtke. "Važno je da se krene u dovršetak procesa dokapitalizacije Petrokemije i nastavi restrukturiranje ove važne kompanije", kazao je Plenković.

Vlada je na sjednici potvrdila konačne prijedloge četiriju novih zakona iz područja kulture - Zakona o muzejima, Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Zakona o audiovizualnim djelatnostima te revidiranu Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji, koji će omogućiti učinkovitiju djelatnost u svim obuhvaćenim segmentima kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici je, između ostalog, predstavljen i konačni prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo