'Sve je u cijeni' / Plenković o francuskim avionima: 'Stižu početkom 2024. godine, a otplata kreće već iduće godine. Možemo je bez problema servisirati'

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je u petak objavio da će Hrvatska kupiti francuske vojne avione

28.5.2021.
13:25
VOYO logo

Hrvatska je Vlada donijela dugoočekivanu odluku o nabavi borbenih zrakoplova. Najbolju je ponudu dala Francuska, tako da će hrvatski piloti uskoro dobiti polovne Rafale, njih 12, 10 jednosjeda i dva dvosjeda. Cijena je milijardu eura, odnosno točnije, 999 milijuna eura.

Image
sjednica vlade /

Premijer Plenković: Nabavljamo francuske Rafale za 999 milijuna eura

Image
sjednica vlade /

Premijer Plenković: Nabavljamo francuske Rafale za 999 milijuna eura

"Novim višenamjenskim borbenim avionom stječemo sposobnost koja sljedećih 30 do 40 godina uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske. To je najbolji jamac mira. Međuresorno povjerenstvo evaluiralo je ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela i usvojilo studiju za nabavu aviona koju je predala Vladi. Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela o 12 višenamjenskih borbenih aviona'', rekao je premijer na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sve već objavio na izlaganju na sjednici Vlade, premijer Plenković je izašao pred novinare kako bi odgovorio na eventualna pitanja. Premijer je kazao da je riječ o doista najpovoljnijem izboru što se tiče cijene, ali i kvalitete, kao dugoročno rješenje kao sredstva odvraćanja i djelovanja. Istaknuo je da je to bila ispravna odluka što se tiče sigurnosti hrvatskih građana i sposobnosti HRZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kada će francuski avioni biti isporučeni i kako će otplata utjecati na hrvatski deficit, Plenković je kazao da sustav otplata neće ugroziti cilj Hrvatske da postane članica eurozone. "Očekujemo da će zrakoplovi doći u Hrvatsku početkom 2024. godine", kazao je Plenković, napomenuvši da će dolaziti sukcesivno, ali u "vrlo kratkom roku".

Zašto baš francuski avioni?

Na pitanje postoji li politička pozadina odluke o kupovini baš francuskih aviona, Plenković je kazao da su sve države koje su sudjelovale u procesu ponuda izuzetno bitne države i "nama partnerske i prijateljske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je ne samo članica EU-a i NATO-a i jedina nuklearna sila u EU i članica Vijeća sigurnosti, kazao je. "S njima imamo potpisano strateško partnerstvo i činjenica da smo odabrali baš te avione će sigurno biti poticaj da idemo u nadogradnju tog partnerstva i bilateralnih odnosa", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i financijski aranžman - kada će početi otplata i iz kojih će se izvora financirati. 

"Ugovor će biti detaljno i kvalitetno ispregovaran i napisan i sve će biti napravljeno u najbržem roku. Odluka je objavljena, imenovali smo niz ljudi koji će raditi na ugovoru. Ovo nije ugovor s Dassaultom, ovo je ugovor zmeđu hrvatske države i francuske države. Što se tiče isplata, one kreću od početka iduće godine. Svejedno je da li će ići kroz zaduženje ili kroz proračun, te iznose možemo bez problema servisirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sve u cijeni?

U 999 milijuna eura je uključeno sve, rekao je Plenković: "Baš sve što se tiče francuske ponude. Avioni, simulatori, oprema, obuka naših pilota koji će idućih nekoliko godina boraviti u Francuskoj. Kad dođu avioni imat ćemo i pilote koji će biti spremni letjeti na Rafalima. To je, totalni paket", kazao je. 

Na pitanje novinara komentirao je i da odabir francuskih aviona neće poremetiti odnos sa SAD-om. "Veleposlanstvo SAD-a je već reagiralo i dalo potporu. Sve su to naši partneri, nema nikakvih negativnih elemenata, svi znaju da je proces bio transparentan i fer", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo