komentirao i prosvjed novinara / Plenković o mizernim plaćama: 'Podići će se u prosjeku za 35 posto, to je povećanje bez presedana'

Cilj članka je zaštita presumpcije nevinosti, privatnosti sudionika u postupku i probitaka samog postupka, kazao je

31.1.2024.
11:39
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice Vlade. "Prošli petak Sabor je donio jedan od najznačajnijih zakona u ovom mandatu. Riječ je o Zakonu o hrvatskom jeziku", kazao je. Komentirao je i aktualnu temu koja se odnosi na izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti nasilja u obitelji.

"Zakon je prošao prvo čitanje. U prostoru između dva čitanja Vlada je kao što to obično radi, osluškuje stavove struke, ali i političke procjene. Mi smo, kao što je i najavio ministar Malenica odlučili dodati još jedan stavak u članak 307. kojim bismo ponovili segment žrtve kaznenog djela, segment interesa obrane ili drugi pretežiti javni interes. Ponavljam ono što smo već učinili u prvom čitanju, kada smo izrijekom isključili bilo kakav uplit ovih odredbi Zakona na novinare. Ovo nije posljedica bilo čijeg političkog pritiska, niti medija, niti opozicije, Ovo je potreba Vlade da ukloni pogrešne i zlonamjerne interpretacije, i teze, a to je da ovaj članak ograničava pravo javnosti da bude informirana o predmetima javnog interesa. Cilj članka je zaštita presumpcije nevinosti, privatnosti sudionika u postupku i probitaka samog postupka", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'budalaštine i gluposti' /

Plenković: 'Turudić je među kandidatima bio najbolji. Ne znam čemu takav šušur. Pogledajte tko je sve bio protiv'

Image
'budalaštine i gluposti' /

Plenković: 'Turudić je među kandidatima bio najbolji. Ne znam čemu takav šušur. Pogledajte tko je sve bio protiv'

"Kod nas je curenje podataka iz izvida postala uobičajena pojava u medijski interesantnim predmetima za koju neovisno o ishodu samog postupka i šteti koja je na taj način počinjena u pravilu, ne odgovara nitko. Takav praksa je za one koji su zaduženi za progon postala prihvatljiva, a za one koji dijele podatke iz istraga izostanak bilo kakve posljedice postalo je poticaj da to čine i dalje. Nema ničeg prihvatljivog u tome da represivna tijela tajno s medijima dijele dijelove spisa do kojih su došli korištenjem svojih ovlasti i to ne zato da bi otkrili moguću nezakonitost, već zato što smatraju da bi to moglo biti zanimljivo javnosti", dodao je.

Dodao je da ovim člankom propisuju ono što je standard u demokratskim državama gdje su prava okrivljenika i drugih sudionika u postupku i žrtava bitniji od senzacionalizma, zarade i nečijih političkih ambicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovna želja je smanjivanje nejednakosti

"Osnovni cilj izmjena zakona je strože sankcioniranje nasilja nad ženama i dodatno jačanje prava žrtava", kazao je Plenković.

U tijeku su konzultacije sa sindikatima i vladajući čekaju informaciju za nove izmjene  koja imaju za cilj povećanje plaća. "Donijeli smo Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi", kazao je. "Osnovna želja je smanjivanje nejednakosti, i to je posebno važno i stoga će rasti plaće onima koji imaju najmanje. One će se podići u prosjeku za 35 posto, to je povećanje bez presedana, to se nije dogodilo u tri godine u javnoj i državnoj službi”, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo