poruka premijera /

Plenković: 'Nije dobro da imamo više novih žarišta'; Komentirao i uhićenja u Zagrebu: 'Bez obzira što šarlatani sumnjaju u tajming...'

'Očito se nisu poštivale mjere. Svaki takav kiks bit će sankcioniran vrlo oštro', kazao je Plenković na sjednici Vlade

1.7.2021.
12:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković i ministri na današnjoj sjednici Vlade donose mjere za pomoć Požeško-slavonskoj županiji koju je prošlog tjedna pogodilo veliko nevrijeme. 

Donijet će se mjere pomoći i poljoprivrednicima te one za sanaciju škola, pravosudnih objekata i u požeškoj vojarni. Uz to će se donijeti i zaključak u vezi s aktivnostima i projektima obrane od poplave na području Požeško-slavonske županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice Vlade, premijer Plenković je rekao:

"Osam godina je danas od članstva Hrvatske u EU, važnih osam godina za razvoj i reputaciju Hrvatske kao odgovorne članice. Istaknuli smo našu ambiciju na sastanku da Hrvatska ispuni sve kriterije i da s početkom 2023. bude pripremna pridružiti se europodručju", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o uvođenju eura kao službene valute.

"Vjerujemo da će naši građani, naše gospodarstvo imati niz koristi od članstva u eurozoni. Mi ćemo sustavno raditi na tome da ostvarimo svoje cilj", poručio je pa potom komentirao i stanje s epidemijom koronavirusom.

"Hrvatska je po podacima ECDC-a u ‘zelenom’, što je dobro za zdravstveno stanje građana, za turizam, za imidž Hrvatske. Danas je stupila na snagu odredba o Covid potvrdi. Vrlo je važno da ju ima što više građana. Ono što nije dobro je da ima više novih žarišta. Očito se nisu poštivale mjere. Svaki takav kiks bit će sankcioniran vrlo oštro, mislim prvenstveno na druge zemlje koje prate situaciju u Hrvatskoj. Što bude manje žarišta, bit će nam bolja situacija", rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na cijepljenje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kontinuirano apelirali na naše sugrađane da se cijepe i da tako svatko da svoj doprinos. Svi koji to žele se mogu već danima cijepiti i ja apeliram na sve da se cijepe. Imamo nove sojeve, delta soj, brže se šire i situacija je ozbiljna", rekao je.

Kazao je da će Hrvatska donirati 310.000 doza cjepiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"210.000 donirat ćemo BiH, a po 20.000 Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu. Bolje je da se doze potroše, nego da stoje na skladištu", naglasio je Plenković.

Komentirao je potom i politiku očuvanja radnih mjera rekašvi da je to izuzetno važno.

"Za očuvanje radnih mjesta dosad smo izdvojili 11,7 milijardi kuna. Kad se tome dodaju oprošteni doprinosi, to je 17 milijardi kuna. Program je bio na korist 120.000 poslodavaca i obrtnika i omogućio je egzistenciju za 700.000 radnika u Hrvatskoj. Danas je broj osiguranika veći za 56.000 u odnosu na kraj prošlog lipnja. Mi smo zabilježili porast osiguranika u IT-u, građevinarstvu, djelatnosti pružanja smještaja. Očuvali smo radna mjesta i došli smo u poziciju da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj veća od 7.000 kuna. Sada prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta", rekao je i najavio da od srpnja završavaju horizontalne mjere za očuvanje radnih mjesta.

"To znači da ćemo pratiti kretanja po sektorima i reagirati po potrebi. To ide u skladu s sve većim otvaranjem i praktički minimalnim restrikcijama. To ide u skladu s našim mjerama aktivne politike zapošljavanja. Pritom postoje i mjere za skraćeno radno vrijeme koje idu dalje", poručio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na elementarnu nepogodu u Požeško-slavonskoj županiji, koju je posjetio zajedno s nekim ministrima. Rekao je da će danas Vlada donijeti niz potpora Županiji za saniranje tih šteta.

"Iznos današnjih potpora bit će veći od 58 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se osvrnuo na uhićenja u Zagrebu.

"Danas je izašlo priopćenje USKOK-a i policije. Ovo je još jedan dokaz da policija, USKOK i DORH u mandatu naše vlade vode aktivnu borbu protiv korupcije. Bez obzira što šarlatani sumnjaju u tajming uhićenja i mantra o nekakvoj navodnoj korumpiranosti vlade ili vladajuće stranke, ovo potvrđuje da se nalazimo u razdoblju borbe protiv korupcije. Nema nedodirljivih, stranačke iskaznice ne čine nikog zaštićenim. Mi podržavamo neovisnost rada pravosudnih tijela. Na vladi je da osigura kvalitetne uvjete za rad tih tijela", rekao je Andrej Plenković.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo