nema dualnosti / Plenković: 'Nema dvostruke vanjske politike, poziv Putinu dio je kontinuiranog dijaloga dvoje predsjednika'

Image
Foto: Adam Guz/PAP/PIXSELL

Premijer je komentirao da poziv predsjednice Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njezina kontinuirana dijaloga s ruskim čelnikom

23.3.2018.
14:47
Adam Guz/PAP/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu kako ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu vanjsku politiku i da na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njezina kontinuirana dijaloga s ruskim čelnikom.

"Naravno da ne", rekao je Plenković odgovrajući na upit postoji li dualnost u hrvatskoj vanjskoj politici s obzirom na to da je Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo vjerojatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom u Engleskoj, a istodobno je predsjednica Grabar Kitarović pozvala Putina da posjeti Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo ovdje u multilateralnom tijelu, Europskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Salisburyju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriju EU-a, članice NATO-a i stalne članice Vijeća sigurnosti. Te stvari u sigurnosnom pogledu nitko od partnera ili saveznica ne može ignorirati. Zato je ova politička poruka stav svih članica EU-a i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan", rekao je Plenković.

Na pitanje je li poziv Putinu dio toga zajedničkog dogovora koji je usuglašen u EU-u da Rusija vrlo vjerojatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam na to pitanje odgovorio jučer. Dakle, kontinuitet dijaloga koji predsjednica ima s predsjednikom Ruske Federacije je neovisan o ovom procesu. On je je prije svega plod ranijih razgovora i posjeta Moskvi i Sočiju i održanih izbora u Rusiji. Ja sam taj razgovor doživio u tom kontekstu, ne ovoga što se dogodilo jučer", rekao je Plenković.

Na inzistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada izmjenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda uslijedio poziv srbijanskom predsjedniku, Plenković je odgovorio da nema obrasca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio jučer i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovdje u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti", istaknuo je premijer.

Plenković je najavio da će se u ponedjeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom. Na pitanje hoće li na sastanku biti predsjednica Grabar-Kitarović, Plenković je rekao da će se s njom čuti u petak popodne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat ćemo. Koliko shvaćam ona ima obvezu odlaska u Karlovačku županiju. Čut ćemo se danas i dogovoriti sastanak", rekao je Plenković.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo