TUĐMANOVIM STOPAMA / Plenković podsjetio na nedavne Milanovićeve riječi pa progovorio o rastu svoje plaće: 'Stalno je tako!'

Forum hrvatskih manjina tradicionalna je manifestacija koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju

25.11.2022.
12:11
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković svečano je otvorio 27. Forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Tema je ovogodišnjeg foruma "Mediji i hrvatske manjinske zajednice - Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?". Forum hrvatskih manjina tradicionalna je manifestacija koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj današnji sastanak bitan je da emancipiramo temu Hrvata, jačamo poveznice sa domovinom i podupiremo njihove projekte. Učetverostručili smo proračun za Hrvate izvan Hrvatske, a brojni resori financiraju projekte koji se odnose na Hrvate izvan Hrvatske", rekao je Plenković pozivajući se na Tuđmanovu tezu o 'povezivanju svih Hrvata gdje god živjeli'.

"Vjerujem da ćemo na isti način nastojati dizati stupanj zaštite Hrvata u svim zemljama", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referirao se na podatke DZS-a: "Vidjeli ste da je rast u trećem kvartalu 5,2 posto, na tragu procjena Vlade od 5,7 posto. To je ohrabrenje funkcioniranju hrvatskoga gospodarstva", rekao je te zahvalio poduzetnicima koji su tome pridonijeli.

Na komentar, da je ipak u pitanju pad na prošlo tromjesečje, rekao je: "Mislim da je sjajno da je Hrvatska na drugom mjestu od 33 zemlje. To je visoki rast."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIT ĆE GUŽVI OKO KONTEJNERA /

Raste, a pada: Stotinama tisuća radnika inflacija je već požderala jednu mjesečnu plaću

Image
BIT ĆE GUŽVI OKO KONTEJNERA /

Raste, a pada: Stotinama tisuća radnika inflacija je već požderala jednu mjesečnu plaću

O obuci ukrajinskih vojnika

Komentirajući zahvalu ukrajinskog ministra na pružanje pomoći u obuci ukrajinskih vojnika, Plenković je upitan kako misli objasniti situaciju da je to pitanje u Hrvatskoj još uvijek predmet polemike. "Ponovit ću da je ovaj orkestrirani napor koji je učinjen - pa se smatra da je stvarno problem s ustavnim temeljem prema Saboru - laž i neistina. Europska unija je donijela odluku, a i Hrvatska je za to glasala, da se osnuje misija vojne pomoći i potpore Ukrajini. To je misija a ne vojna vježba, sa političkim smislom i ciljem da se zemlji, koja je žrtva ruske agresije, sustavno pomaže od strane EU-a, čija je Hrvatska članica, za one uspavane i neupoznate, već devet godina", rekao je Plenković.

"Isti temelj, za slične misije nekoliko puta u našem i mandatu ranijih vlada, a bilo ih je 45...taj očaj, to sad više nije ni smicalica, to je politički očaj predsjednika i njegovih oporbenih jataka u Saboru koji se ne usude izjasniti hoće li Hrvatska pomoći nego su se sada u nelagodi - jer ne znaju kako reći ne - uhvatili pravnih smicalica koje ne postoje. A znate što bi bio pravi problem? Da je Vlada to odlučila učiniti bez Sabora, onda bi nas napali zbog toga", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji krupni politički problem razmimoilaženja u tome kakvu bi ulogu imala Hrvatska, koja je bila žrtva agresije i nije imala ovakvu sveopću solidarnost jer mi smo tada bili pod sankcijama, a svo oružje je bilo krijumčareno. Sada imate priliku, odlučite. Kad malo bolje razmislim, dosta su teško razumljivi razlozi za ovakve izjave oporbenih stranaka. Moraju imati na umu da građani ovo prate, da se vidi i čuje. Naša pozicija je jasna, utemeljena na Ustavu i zakonu, a predsjednika smo pitali kao i svaki put do sada. Ministar obrane šalje pismo, on nama ne odgovara", rekao je premijer.

'Ako odluke ne bude, znamo zbog koga je neće biti'

Na pitanje, je li razgovor s predsjednikom prethodio Radmanovom putovanju, rekao je: "Ured predsjednika je za to znao. Mi smo za sve ove odluke koje smo donosili do sada slali obavijesti predsjedniku. Ne ostavljamo prostor kalkulantima koji sebi u konačnici rade štetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović je govorio da će 'kao vrag' progoniti zastupnike koji će glasati protiv ulaska Finske i Švedske u NATO. Bitno je da vidimo tko što radi i što govori. Treba gledati sve izjave od veljače. Tko je išao u Ukrajinu, a tko nije? Tko je davao potporu, humanitarnu, vojnu? Mi tu nismo samo na pravoj strani povijesti nego i na strani hrvatskih nacionalnih interesa", rekao je Plenković.

"Ovo su nevjerojatni izgovori, da se netko od ovih stranaka u Saboru ide svrstavati na Milanovićevu stranu. Ukrajina je žrtva, Rusija je agresor, članica smo EU-a, osnovala se vojna komisija, predložili smo predsjedniku da se usuglasi, nije odgovorio već poslao priopćenje, nakon toga sve ide u Sabor. Ako odluke ne bude, znamo zbog koga je neće biti", rekao je Plenković dodajući da je to 'blam' za one koji će biti protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rastu svoje plaće: 'Smatram da je to demagogija'

Premijer je komentirao i povećanje plaća državnih dužnosnika. "Imate situacije da su plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće od plaća ministara. Ne kažem da ne rade, ali to nije normalno. Ovdje se predlaže da se samo podigne osnovica i da raste dužnosnicima kao i službenicima", rekao je.

Upitan o svojoj plaći koja će uskoro rasti, rekao je: "Smatram da je to demagogija. Smatram da ovakvo usklađivanje može ići prema dužnosnicima i točka. Hoće li se neki mediji naslađivati time da ćemo povećati plaće 1500 kuna, ok, ali to je tako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar o teškoj situaciji u zemlji rekao je: "Ta situacija je stalno takva, godinama. Uredu, ako ćemo mi sada tu biti proglašeni krivcima, ok."

Premijer je na kraju izjave prigovorio novinarima da ih ne zanimaju teme uvođenja eura i ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo