'TO NE STOJI' / Banožić poslao oštru poruku saborskim zastupnicima: 'Žalosno je da nas neki političari zbog nedostatka hrabrosti uvlače u to'

Image
Foto: Pixsell

O ocjeni ustavnosti je rekao da 'što se tiče predsjednika Republike, izašao je van komentirati kao i neki zastupnici u negativnom kontekstu dok odluka nije imala ni slovo na papiru'

25.11.2022.
12:13
Pixsell
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić se obratio medijima nakon što je uručio prve ugovore za prijam u djelatnu vojnu službu na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova.

“Zahvaljujući časnicima koji su s njima radili, oni će se dalje usavršavati. Bilo je bitno ukloniti nedoumice oko ulaska u vojsku, posebno oko plaća. U ovih pet godina Vlada je povećala plaće državnim službenicima i tako je i vojsci plaća rasla više od 30 posto", rekao je na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naglasak je i na tome da znamo na kojoj smo strani povijesti. Suosjećamo s Ukrajinom jer smo imali takvu situaciju u Domovinskom ratu. Ovako im je poslana jasna poruka kako ćemo se razvijati u budućim misijama", dodao je.

'Nije bilo dileme'

Komentirao je i poruku ukrajinskog ministra obrane za obuku vojnika. “Sigurno kod donošenja svih odluka, nije bilo dileme da Ukrajini treba pomoći. U okviru toga je donesena i ova odluka koja je iskomunicirana s Glavnim stožerom, generalima i svima koji provode aktivnosti u vojsci. Žalosno je da neki političari zbog nedostatka hrabrosti ili čega drugog koriste situaciju i uvlače nas u procedure koje ne stoje", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz ministarstva je objašnjeno kako je odluka donesena. Ukrajina je 1994. potpisala partnerstvo o miru, tako je moramo podržati. Mir u Ukrajini treba nastati čim prije, kao i mir u Europi. Siguran sam da će saborski zastupnici razumjeti svrhu obuke, imati humanitarnu crtu i glasati pozitivno”, rekao je.

O ocjeni ustavnosti je rekao da "što se tiče predsjednika Republike, izašao je van komentirati kao i neki zastupnici u negativnom kontekstu dok odluka nije imala ni slovo na papiru. Bilo je jasno da je to bio politički cilj. Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv troga. Vlada ima većinu u Saboru, siguran sam da će doći do dvotrećinske većine.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S ukrajinskim ministrom imam aktivnu komunikaciju”, dodao je. Na pitanje što ako zastupnici glasaju protiv, Banožić je rekao: ”Mislim da će to javno morati objasniti saborski zastupnici i iz toga će se vidjeti gdje su problemi. Ali bit će šteta za HV ako ne odu u misiju, svaka misija je prilika za razvoj.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo