'zaključak je jasan' / Plenković medijima: 'Ne priznajemo optužnicu Srbije protiv pilota. Euri? Imamo arsenala'

Image

'Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost i posljedice Miloševićeve agresije', kazao je Plenković koji pak dodaje kako sa Slovenijom imamo korektan odnos

6.1.2023.
14:45
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da je dolazak troje ministara iz Vlade na prijem SNV-a na pravoslavni Badnjak signal da se uspostave kontakti "u nekoj većoj frekvenciji nego što je bilo u proteklo vrijeme".

Kazao je i kako nemamo iste stavove o Srbiji o brojnim temama, ali se dijalog mora nastaviti. "Imamo puno tema koje opterećuju naše odnose", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je riješila sve svoje strateške ciljeve, mi smo u i u EU-u, NATO-u, europodručju, Schengenu i želimo unapređivati odnose sa svim svojim susjednim zemljama i raditi na unapređenju prava Hrvata u svim zemljama. Važno je da uspostavimo kontakte, a onda i za strukturirani dijalog", kazao je premijer.

Image
s teslinim likom /

Plenković na prijemu SNV-a pronašao novčić u pogači! 'Hrvatska je žrtva Miloševićeva režima'

Image
s teslinim likom /

Plenković na prijemu SNV-a pronašao novčić u pogači! 'Hrvatska je žrtva Miloševićeva režima'

Rekao je i kako Vlada RH nije ta koja diže tenzije. "Vidite kakve odnose imamo sa Slovenijom i da je Slovenija podržala Hrvatsku da uđemo u Schengen i europodručje. Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost i posljedice Miloševićeve agresije", govori Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako "Mi želimo ići korak po korak i prema normalizaciji odnosa i rješavanju otvorenih pitanja. Prema tome, niti ikada mi skačemo na prvu loptu niti podižemo tenzije. Kad su okolnosti takve da trebamo čvršće odgovoriti, to i napravimo, ali mi imamo svoj put i svoje ciljeve".

Plenković je kazao kako su ciljevi da Srbi u Hrvatskoj žive skladno, a da štitimo i podupiremo i financijski i projektno i operativno položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedilo je pitanje novinara o optužnici protiv hrvatskih pilota, na što je Plenković ponovno kazao da Hrvatska tu optužnicu niti taj postupak ne priznaje.

Hoće li se trgovci i dobavljači oglušiti na Vladine mjere za neopravdano povećavanje cijena nakon uvođenja eura, upitan je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće se oglušiti. Zaključak Vlade je jasan. Zadaće su dobile sve nadležne službe – od inspektorata, Porezne uprave, resora koji su tamo navedeni. Stvar je vrlo jasna. Svaki lov u mutnom u kojem nikakvi inputi nisu narasli od 31. prosinca do 2. siječnja je prevara potrošača. Imamo puno arsenala u svojim rukama", zaključio je Plenković.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo