uspon i pad božidara kalmete / Plenković još uvijek bez komentara: hoće li Kalmeta ostati na visokim funkcijama u HDZ-u?

Iako su članove iz stranke izbacivali i zbog puno manjih optužbi, Andrej Plenković ništa ne govori o sudbini Božidara Kalmete

22.11.2016.
22:15
VOYO logo

Čovjek renesanse, tako su BožidaraKalmetu prozvali nakon što je protiv njega podignuta optužnica zbog  filma Prometna renesansa Hrvatske.

Film koji veliča lik i djelo Božidara Kalmete i Ive Sanadera nikad nigdje nije prikazan, skrpan je od video materijala koji su već postojali, a Kalmeta ga je preko Fimi Medije novcima poreznih obveznika platio više od 600. 000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije to bila jedina renesansa Božidara Kalmete. Afere teške desetke milijuna kuna za njim se vuku gotovo od prvog dana političke karijere, ali je više od 20 godina HDZ-u donosio političke pobjede u Zadru, Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori.

Kada netko tako moćno pobjeđuje onda u HDZ-u ne pitaju za cijenu. Ali račun je svima stigao na naplatu, Kalmeta će ga morati podmiriti na sudu, a u HDZ-u se još uvijek dvoume kako platiti - u gotovini ili na rate.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božidar Kalmeta na hrvatskoj političkoj sceni konstanta je već više od 20 godina - otkako je 1994. postao gradonačelnik Zadra.

Iz njegova prva dva mandata ostat će zapamćeno da je Grad pod sumnjivim okolnostima oduzeo zemlju ljudima na Višnjiku koji su prethodno proglašeni nestalima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete me baš za sve prozivati, za neke stvari bi me trebali i pohvaliti", izjavio je Božidar Kalmeta svojevremeno.

Slučaj koji je istraživala policija nije mu odmogao. Štoviše, IvoSanader uskoro ga imenuje ministrom prometa, a cestogradnja se zahuktava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanjajmo još izgrađeniju Hrvatsku i gradimo je zajedno", kazao je Kalmeta 26. lipnja 2005. 

Uskoro se pojavljuju prve sumnje da se pri gradnji autocesta naveliko krade. Tako je cijena 17 kilometara duge dionice Zadar 2 - Gaženica narasla gotovo duplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako nije bila u planu izgradnje, naknadno je uvrštena, a još je važnije da je cijena ceste, fingiranim natječajima s 250 milijuna kuna narasla na preko 450 milijuna", bio je izjavio IvicaPančić, bivši saborski zastupnik SDP-a.

Godine 2009. Kalmetin vozač osuđen je na 15 mjeseci zatvora zbog reketarenja, a kod Rudina je iskočio nagibni vlak za Split pri čemu je šest osoba poginulo. Ministar prometa Kalmeta je prošao bez sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo tri željezničke nesreće, imali smo čak i to da je brod udario u otok, ja razmišljam o svemu tome", izjavio je Kalmeta 21. prosinca 2009.

Na suđenju za Fimi Mediju spominje se kao ključni posrednik između tvrtki u svom resoru i tvrtke preko koje se izvlačio javni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Resorni ministar upoznao s gospodinom Barišićem i rekao da je to čovjek koji je zadužen za marketing, odnosno da je to rizničar stranke", poručio je AndrejSardelić, bivši predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Godine 2013. izbija afera Remorker. Uhićen je bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar koji je u iskazu optužio Kalmetu da je preko svog prijatelja Zdravka Livakovića, koji je također priveden, uzimao novac iz HAC-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posao ministra nije kotrolirati. Događa se i danas po raznim ministarstvima kojekakve stvari pa nikome se ništa ne spominje", izjava je Kalmete 22. studenog 2013. 

Nakon tri godine čekanja, koje je Kalmeta iskoristio za osvajanje još jednog gradonačelničkog mandata, USKOK u svega desetak dana podiže dvije optužnice protiv njega - za slučaj Remorker i za plaćanje izrade promo filma Prometna renesansa Hrvatske Fimi mediji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kao opozicija zaista već jedno desetljeće upozoravali na način rada kojim je Božidar vodio grad Zadar i on je to samo uspješno primjenio i na nacionalnoj razini", kazala je SabinaGlasovac, saborska zastupnica i predsjednica zadarskog SDP-a.

"Te dvije optužnice su sa tako teškim inkriminacijama i vjerujem da Plenković neće dozvoliti da se sudbina zadarskog HDZ-a i županijskog HDZ-a veže za Božidara Kalmetu", rekao je MarkoPupićBakrač (Akcija mladih), zadarski vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Kalmeta ostati na visokim funkcijama u HDZ-u, Andrej Plenković ne govori, iako su članove iz stranke izbacivali i zbog puno manjih optužbi.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo