'OGROMNA ZABRINUTOST' / Plenković govorio o vraćanju graničnih kontrola na granicama unutar šengenskog prostora: 'Ovaj teroristički napad Hamasa pokazuje posljedice u Europi'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma', kazao je Andrej Plenković

19.10.2023.
9:56
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u četvrtak je održana još jedna sjednica Vlade. Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Aktualnosti u Hrvatskoj

O afričkoj svinjskoj kugi Andrej Plenković je kazao: "Ne postoji cjepivo, ne postoji lijek. Da postoji igdje u svijetu, nabavili bismo ga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je, kaže Plenković, eutanazirano oko 26 tisuća svinja u Hrvatskoj te dodao da su mjere Vlade usmjerene na podršku i kompenzaciju svinjogojcima. Tom prilikom je dao punu podršku ministrici Mariji Vučković.

Kao drugu važnu temu istaknuo je sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom gdje su predstavljena dva nacrta zakona o inkluzivnom dodatku i doplatku za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Schengen je propao kao ideja' /

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama: 'Ovo više nije slobodan prelazak granica. Toga više nema'

Image
'Schengen je propao kao ideja' /

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama: 'Ovo više nije slobodan prelazak granica. Toga više nema'

Pravo na doplatak će imati veći broj korisnika, a povećao se i broj korisnika prava na dječji doplatak. Tako, zaključuje Plenković, veći broj djece će dobiti veća sredstva.

"Najveća hrvatska luka ima sjajnu novu cestu, sigurna sam da će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti i gospodarstvu", kazao je Plenković o otvorenju ceste DC403.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terorističke prijetnje u Europi

Plenković je istaknuo da je sudjelovao na sastanku Svjetskog židovskog kongresa. Ističe da je tema napada Hamasa na Izrael bila važna i na raspravi Europskog vijeća, kao i tema terorističkih napada u Europi.

"To je izazvalo zabrinutost kod kolega. Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku je i odluka pojedinih država članica EU-a da zbog prijetnji terorizma i nacionalne sigurnosti dodatno poduzmu mjere poput ovih koje je najavila Italija Sloveniji, a i Slovenija Hrvatskoj", govori Plenković o privremenom uvođenju graničnu kontrolu na unutarnjim granicama Schengena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome sam jučer razgovarao s Golobom, jutros je Božinović razgovor sa slovenskim kolegom. Povod za razgovore bila je najava Italije prema Sloveniji, i to zbog povećanih mjera zbog terorističkih prijetnji u Europi. Odluka Italije stupa na snagu 21. listopada na rok od 10 dana”, rekao je Plenković,

"Ova situacija izazvala je ogromnu zabrinutost. Pitanja nacionalne sigurnosti su dignuta na visoku razinu", kazao je Plenković o situaciji u Europi zbog sve većih terorističkih prijetnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granične kontrole

“Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma. Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo situaciju. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija”, govori Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO: Ubojstvo u Bruxellesu, napadi na sinagogu u Berlinu, prijetnje bombama. Europom se širi strah od terorizma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migrantskih kretanja i povećane prijetnje od terorizma. Ovo je privremeno, ostaje iznimka i uvodi se kao posljednja mjera. Treba uzeti u obzir učinak na slobodno kretanje osoba i roba. Prije odluke uvođenja nadzora granica država se mora konzultirati sa susjednim državama. Na današnjem sastanku će se naš ministar sastati i s talijanskim i njih trojica se onda moraju naći i raspraviti novu situaciju i zajedno spriječiti eventualne prijetnje od terorizma”, zaključuje premijer.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo