'DA SE NAĐE PRED BOŽIĆ' / Plenković govorio o 'provincijalnoj gluposti' i 'babaroga globalizaciji', pa najavio: 'Dubravka šalje 700 milijuna eura'

Uvodne govore drže ministar financija Marko Primorac, potpredsjednica EK-a za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica i predsjednik Vlade Andrej Plenković

12.12.2022.
9:48
VOYO logo

Na prvoj godišnjoj konferenciji o hrvatskom Nacionalnom planu oporavka i otpornosti: "Spremni za sutra", u organizaciji Predstavništva EK-a u Hrvatskoj i hrvatske Vlade. Uvodne govore drže ministar financija Marko Primorac, potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Mi smo u 2020. prije svega zbog pandemije pretrpjeli značajne gubitke", istaknuo je Primorac, dodavši da je 2021. Hrvatska doživjela značajan uzlet "prvenstveno zbog naših poduzetnika, ali i zbog mjera Vlade. Za optimistične prognoze iduće godine tvrdi da se temelje među ostalim i na korištenju sredstava EU/a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas slavimo sve što je postignuto protekle godine", počela je Šuica, podsjećajući na ulazak Hrvatske u EU, u Schengen i na Pelješki most, čestitajući premijeru "ali i svim građanima Hrvatske" na postignutim uspjesima.

"Moramo shvatiti kontekst ovog mehanizma. Prije svega, nastao je i izrazito kritičnom trenutku, u siječnju 2020. kada je eskalirala pandemija. Da nije bilo pandemije, ne bi bilo ni njega", istaknuo je Plenković dodajući da je pandemija sve segmente dovela u neviđenu krizu. "Postojao je neviđeni problem, ali je i odgovor na razini Europe bio bez presedana", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nekih u Europskoj uniji kojima Plan još nije odobren, primjerice Mađarska. Mađarska je danas u fazi u kojoj smo mi bili u ljeto 2021. godine'', kazao je.

O porezu na ekstraprofit

Plenković je podsjetio na mjere koje je dosad poduzimala Vlada kako bi pomogla gospodarstvu i građanima te je najavio zakone o kojima će se ovaj tjedan raspravljati u Saboru. Što se tiče poreza na ekstraprofit kaže da to "rade zbog načela kohezije, solidarnosti, a ne kao kaznu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svemu tome pomoći će i sredstva koja ovih dana stižu iz Europske komisije ili kako je to nehajno, a nakon nabrajanja sve ga što je učinjeno, kazao Plenković: ''Dubravka šalje 700 milijuna eura, da se nađe pred Božić''.

''Boljeg puta od jačanja našeg položaja u Europskoj uniji, ja ne vidim. Sve ostalo što neki govore, babaroga globalizacija... to su male provincijalne gluposti. Da vodimo takvu politiku, samljelo bi nas - covid kriza... ne bi od nas ostalo ništa.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo