PLENKOVIĆ BOCNUO MILANOVIĆA NA SJEDNICI VLADE: / 'Nemojte se rukovati, ja jesam jer mi je dosadilo odbijati predsjednika'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković objasnio zašto se rukovao s Milanovićem: 'Neki dan sam se rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati'

10.9.2020.
11:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je danas na sjednici Vlade pozvao sve na pridržavanje epidemioloških mjera govoreći o početku školske godine. Pritom je pojasnio i zašto je prekršio preporuku o izbjegavanju rukovanja, kada se prije par dana rukovao s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

"Vodimo računa o higijeni, distanci, dezinfekciji. Nemojte se rukovati, ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati, slušajte ministra Beroša i epidemiologe", poručio je, javlja 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je izrazio nadu da će školska godina proći dobro. "Nadamo se da će činjenica da je 90 posto škola odabralo model A uz pridržavanje svih epidmeioloških mjera proći dobro. Vodimo računa o odgovornosti, one tri točke -. higijena, distanca, dezinfekcija", javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ JE KONAČNO POPUSTIO: /

Rukovao se s Milanovićem kao prošloga tjedna s Janezom Janšom

Image
PLENKOVIĆ JE KONAČNO POPUSTIO: /

Rukovao se s Milanovićem kao prošloga tjedna s Janezom Janšom

Zakon o obnovi Zagreba

Što se tiče Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, izvijestio je da su jučer na Vladi prihvatili velik broj amandmana brojnih zastupnika i saborskih klubova. "Očekujem da se sutra sa što većom potporom donese ovaj Zakon i da nakon toga krenemo u formiranje fonda, izradu programa mjera i u konkretnu obnovu grada", rekao je Plenković.

Podsjetio je da su nedavno posjetili Međimursku i Varaždinsku županiju te otvorili Osnovnu školu Vladimira Nazora u Pribislavcu, koju je Vlada financirala s 33 milijuna kuna, a dio je podnijela lokalna vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dobra poruka, osobito što je 70 posto đaka nove škole pripadnika romske nacionalne manjine, a naša je inkluzivna politika vrlo jasno kazala da nam je cilj da što veći broj romske djece ostane u školskom sustavu kroz cijeli sustav obrazovanja", istaknuo je Plenković.

Zaštita hrvatskog neba

Plenković je na početku sjednice Vlade komentirao i ponude četiri zemlje za višenamjenske borbene avione Hrvatskoj. "Švedska je ponudila novi avion Gripen CD model, SAD novi F-16 Block 70, Francuska nudi polovni model Rafal, a Izrael polovni model F-16 Block 30. Riječ je o avionima četvrte generacije zapadne tehnologije, koji su kompatibilni s NATO-om trebali bi zamijeniti postojeće avione MIG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je cilj Hrvatske zadržati vojnu sposobnost i zaštitu hrvatskog neba radi sigurnosti zemlje. "Jučer je završena faza dostave ponuda i sljedeća tri mjeseca trajat će proces evaluacije. Mi smo novo Povjerenstvo imenovali, tko je u njemu htio sudjelovati, sudjeluje, a oni koji nisu imat će prigode iznijeti svoj stav na tijelima poput saborskog Odbora za obranu i samo mišljenja na Vijeću za obranu - rekao je naglasivši kako konačnu odluku donosi Vlada.

Zabilježen porast hospitaliziranih

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da je u proteklih tjedan dana zabilježen porast broja hospitaliziranih osoba u odnosu na broj aktivnih slučajeva koronavirusa za jedan posto, no situacija u zdravstvenom sustavu je i dalje stabilna. "U proteklih tjedan dana zabilježen je porast hospitaliziranih u odnosu na broj aktivnih slučajeva za jedan posto, međutim, s obzirom na odnos zaprimljenih i otpuštenih te broj osoba na respiratoru, koji ukazuje na razinu opterećenosti zdravstvenog sustava, mogu konstatirati da situaciju u tom smislu i dalje stabilna", rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je ponovio da je u zadnja 24 sata zabilježen 291 novooboljeli, a broj aktivnih slučajeva danas je 2567. Dosad je 12.917 osoba bilo zaraženo Covidom-19, a testirano je ukupno 205.256 osoba, od toga 4118 u posljednja 24 sata. U proteklih tjedan dana pozitivno je bilo 108 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji je njih 631.

Uoči sjednice Vlade iznio je podatak kako je trenutno hospitalizirano 320 osoba, danas su 22 osobe otpuštene, a 42 primljene u bolnice. Također, 27 osoba je na respiratoru, pet više nego jučer - po jedan u Dubrovniku, Zadru, Puli i dvoje u KB-u Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u Split dodatni kapaciteti

Beroš je rekao kako su zbog epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji u KBC-u Split osigurani dodatni kapaciteti za prijem bolesnika, a istodobno je osigurana redovita skrb za ostale pacijente. "Od početka epidemije Ministarstvo je redovito ukazivalo na obavezu bolnica da kontinuirano zbrinjavaju i onkološke pacijente te druge prioritetne pacijente", naglasio je.

Izvijestio je da je u zagrebačkoj Dječjoj bolnici zbog zaraze jednog djelatnika djelomično reduciran rad u operacijskom bloku pa se trenutno obavljaju samo hitne operacije. Početak rada u punom opsegu očekuje se u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog porasta novooboljelih poduzete su dodatne aktivnosti za zbrinjavanje specifičnih skupina bolesnika, a to su pozitivne osobe koje su na kroničnoj hemodijalizi. HZJZ je objavio dodatna pojašnjenja o organizaciju odmora i prehrane u školama te postupak prijave djelatnika u slučaju izostanka s radnih mjeseci zbog koronavirusa. Beroš je naglasio važnost nošenja maski u školama i zamolio roditelje da vode brigu o pravilnom nošenju i održavanju higijene zaštitnih maski svojih školaraca.

HVU 'Dr. Franjo Tuđman' postaje Sveučilište

U prvo saborsko čitanje Vlada je uputila prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene, stručne i druge djelatnosti za potrebe obrambenoga sustava i sustava domovinske sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijedlogu zakona, koji je sa sjednice Vlade u četvrtak upućen u Sabor, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" postaje Sveučilište na koje će se prenijeti već ustrojeni studijski programi i akreditirani sveučilišni studiji u Zagrebu i Splitu, izvodit će i poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij domovinske sigurnosti, a prava i dužnosti osnivača obavljat će Ministarstvo obrane.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo