zabrana jednokratne plastike /

Plastični tanjuri, slamke i čaše odlaze u povijest. Proizvođači se bune: 'Zabranom se neće postići cilj'

Umjesto zabrane, smatraju u komori, treba raditi na edukaciji građana i mijenjanju kulture korištenja jednokratnih proizvoda

24.9.2019.
14:09
VOYO logo

Hrvatska zabranjuje jednokratnu plastiku. Čaše, tanjuri i pribor za jelo, samo su neki od proizvoda koji će se povući s tržišta sredinom sljedeće godine. Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju - zabrana nije rješenje. 

Plastične slamke, pribor za jelo, štapići za uši - svi ovi proizvodi uskoro postaju prošlost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu, stupa na snagu sredinom iduće godine.

"Pričamo o nastavku jednog sveobuhvatnom puta Europske Unije, a to je  akcijski plan kružnog gospodarstva koji je donesen još 2015.godine. I akcijski plan i plastična startegija ponukane su time što je taj otpad najviše pronađen u okolišu", govori za RTL Danas pomoćnica ministra zaštite okoliša Anamarija Matak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem za proizvođače

Nova odredba zakona, za proizvođače plastike značit će smanjenjenje poslovanja. Pogođeno je 700 tvrtki u kojima radi više od osam tisuća ljudi. 

"Mi kao industrija smo svjesni problema, otpada ima previše, gušimo se u njemu. Mi ga želimo riješiti, ali zabranom se neće uspjeti postići cilj o kojem se govori", rekla je tajnica Udruženja industrije plastike i gume Gordana Pehnec Pavlović.   

Umjesto zabrane, smatraju u komori, treba raditi na edukaciji građana i mijenjanju kulture korištenja jednokratnih proizvoda.

"Mi trebamo zajedno surađivati, naš prijedlog naše industrije plastike je suradnja svih sudionika u lancu i da zajednički se može dati svoje promišljanje, ukazati na probleme koje ima", dodaje Pehanec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo koji legislativni akt Europske unije pa tako i posebice ovaj, prije svog donošenja radios e procjena učinaka primjene odredbi ne samo na okoliš nego i na ekonomsku situaciju", kaže Matak.  

Europska unija procijenila je da bi se na zbrinjavanje otpada od jednokratne plastike do 2030. potrošilo čak 23 milijarde eura. Promjene donose nove navike i dalje ćemo koristiti sve te proizvode, samo oni više neće biti plastični. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo