zagreb u iduće 4 godine / Plan nove vlast: Novi starački domovi, bolnica u Novom Zagrebu, nove tramvajske pruge. Što su dogovorili SDP i Možemo

Prioriteti su obnova od potresa, sanacija vodovodnog sustava iz koje sada curi 50 posto vode, kao i zatvaranje Jakuševca

17.6.2021.
22:20
VOYO logo

Nova gradska vlast planira svašta. Graditi nove staračke domove, produljiti tramvajsku prugu, poboljšati biciklističke staze. Otvoriti prvu bolnicu južno od Save, povećati broj parkirališnih mjesta po kvartovima. Sve to piše u sporazumu između SDP-a i Možemo. Zajedno u skupštini imaju 28 mjesta, a ovdje su zapisali 28 projekata koje misle ostvariti.

Prema ambicioznim planovima nove koalicije glavni grad hrvatske ubrzo bi trebao zasjati u novom ruhu. Prioriteti su obnova od potresa, sanacija vodovodnog sustava iz koje sada curi 50 posto vode, kao i zatvaranje Jakuševca.

''Doći će do promjene u gospodarenju otpadom, o tome smo već govorili zato što je cilj u 4 godine zatvoriti odlagalište Jakuševac što zahtjeva neke predradnje, uspostave sortirnica i razdvajanje otpada, recikliranje otpada na što će građani biti motivirani iz razloga što će se i otpad plaćati samo po količini nerazvrstanog otpada'', kazala je Ivana Kekin, potpredsjednica Gradske skupštine.

Nakon 20 godina kreće se u izgradnju novih domova za starije i nemoćne. Oni postojeći su puni, a liste čekanja sve duže.

''Smještaj se u domu sada čeka od nekoliko tjedana do nekoliko godina, ovisno o tome jel je riječ o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, o kojoj usluzi je riječ. Cijene smještaja nisu svuda iste pa i o tome ovisi lista čekanja, tako da mislim da bi se trebalo voditi računa i o tome kada se razvija novi oblik smještaja'', rekla je Nataša Koražija, ravnateljica doma za starije.

Na pet stranica sporazuma između Možemo i SDP-a nalazi se 28 projekata koji će promijeniti Zagreb. Piše da će se riješiti i jedan gorući problem,a riječ je o parkingu po kvartovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ništa od 100 dana mira? /

Filipović iz HDZ-a za RTL Danas o Tomaševiću: 'Vidimo u GSKG-u se organizira, nažalost, otpuštanje jednog broja ljudi'

Image
Ništa od 100 dana mira? /

Filipović iz HDZ-a za RTL Danas o Tomaševiću: 'Vidimo u GSKG-u se organizira, nažalost, otpuštanje jednog broja ljudi'



U dijelovima grada će se napraviti nova parkirna mjesta, a uvest će se i kvartovsko zonsko parkiranje u kojem će prednost oko vlastite kuće ili stana doista imati oni koji tamo i žive. No, tu su i drugi projekti koji bi mogli smanjiti gužve i upotrebu automobila, prije svega poboljšanje i proširenje javnog prijevoza.

''Vi znate da nije izgrađen ni metar tramvajske pruge za vrijeme prošle vlasti, dakle tu će doći do proširenja biciklističkih staza, napravit će se biciklističke magistrale, a spojit ćemo i integrirat dijelove grada izgradnjom podvožnjaka zato jer je zapravo prugom grad rasječen na dva dijela'', izjavila je Kekin.

Da će nova vlast u zagrebu biti sklona biciklistima bilo je jasno svima već prvog radnog dana novog gradonačelnika.

''Projekt koji se veže za biciklističku magistralu pozdravljamo. Biciklisti u teoriji imaju puno staza, no većina tih staza je nacrtana na nogostupima, tu se ugrožava pješake, svodi se na minimalne koridore pješake i bicikliste na kojima bi se trebali kretati tako da je pravih biciklističkih staza jako malo'', kazao je Ivan Nemet iz Sindikata biciklista.

U nekim kvartovima u planu je i uvođenje zona takozvanog smirenog automobilskog prometa s ograničenjem brzine na samo 30 km/h. Time bi se trebala povećati sigurnost za pješake i bicikliste i stvoriti grad s održivim prometom koji nije podređen samo automobilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo