'razmažena dječja politika?' / Piranski zaljev - presuda nas se tobože ne tiče, a svaki dan sve više tenzija

Odluka arbitražnog suda nas se uopće ne tiče, toliko nas se ne tiče da smu tu rečenicu, kako nas se ne tiče u zadnjih pet dana čuli barem pedeset puta, što od vlasti što od oporbe što od tobože nezavisnih stručnjaka

3.7.2017.
22:20
VOYO logo

Toliko nas se ne tiče da su zbog nje uskrsnuli i Zoran Milanović i Ivo Sanader, i to samo kako bi nam objavili da nas se  ta odluka naravno ne tiče. 

Toliko nas se ne tiče da je već danima na naslovnim stranicama i evo prvim minutama glavnih informativnih emisija. Toliko nas se ne tiče da izvještaji iz Piranske kade počinju sličiti na izvještaje iz Perzijskog zaljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte:

Ali zato dvije balkanske državice koje se u toj kadi igraju nacionalnog suvereniteta s dva policijska čamca postaju problem koji se tiče cijele Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

(Foto: RTL)

 Slovenska policija prijeđe sredinu zaljeva i brani hrvatskim ribarima da love...

... onda dođe hrvatski patrolni brod, a slovenski se makne. Na to se više-manje svode "incidenti" koji su se preko vikenda dogodili u ovom zaljevu ili vali, za koju bi netko neupućen mogao pomisliti da je bogom dano mjesto za ribolov. Hrvatski ribari, kao i vlast, ne priznaju nikakvu arbitražu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo podršku kolega ribara iz cijele Hrvatske i svi su spremni da dođu na granicu. Nadam se da neće trebati, ali ako će trebati, ćemo uskoro to napraviti", kazao je Ecio Kocijančić, ribar iz Savudrije.

Izvještaji o prolazu slovenske topovnjače Triglav, perjanice njihove flote, iz međunarodnih voda u luku Kopar sigurno ne pomažu u spuštanju tenzija. U Piranu, pak, rijetki ribari tvrde da, kao i dosad, ne prelaze sredinu zaljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok oni to ne riješe među sobom, ja mislim da ćemo mi još biti ovako, svak na svojoj strani. A najbolje bi bilo ovako kako je sada, ne znam, u politiku se baš ne razumijem", dodaje Dušan Kmetec, ribar iz Pirana.

Koliko se oni, političari, razumiju u rješavanje vječnih bilateranih pitanja, tek moraju pokazati. Slovenski premijer Miro Cerar stigao je na granicu, Piranski zaljev nije ni pogledao, nego je obilazio ljude koji žive uz kopnenu granicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz poneki zalogaj,objašnjavao im je što nakon presude.

"Da ne bismo stvarali neke napetosti, treba sve raditi strpljivo i ustrajno. Ne smijemo previše brzati", poručuje slovenski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, zbog spomenutih incidenata krenula je razmjena diplomatskih nota, koje i sami premijeri otvoreno nazivaju uobičajenom praksom.

"Već je to tradicionalna metodologija proteklih godina, gdje Hrvatska dostavi prosvjednu notu Slovenije, ponekad Slovenija dostavi notu Hrvatskoj, ali moja glavna poruka je da kroz dijalog moramo nastaviti rješavati otvoreno granično pitanje sa Slovenijom", kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenska strana se tu zadržala na našoj polovici zaljeva, naši policajci nisu prekoračili dosadašnje okvire. Znamo da implementaciju moramo izvršiti ogranizirano, pravnim putem i u dogovoru s Hrvatskom. I zato šaljemo notu u Zagreb da želimo što prije početi s tim dogovorima", rekao je Cerar.

I tako se sada čeka susret Plenkovića i Cerara u Ljubljani idućeg tjedna na kojem Slovenija želi dogovor o implementaciji odluke koja je za Hrvatske beznačajna. Dok se s veličinom zaljeva sprdaju na društvenim mrežama, smještajući ga u, recimo, brački kanal, ne čudi da njemački dnevnik Die Welt cijeli spor naziva idealnom temom za nacionaliste, a austrijski Der Standard još izravnije - razmaženom dječjom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo