VIŠE OD STOTINU UMJETNINA / RTL-ova ekipa ekskluzivno snimila djela Picassa i Miróa: Vrijednost izložbe je milijunska!

Radi se o Picassu i Mirou, slikarima koji su se upoznali prije 100 godina, a danas su skupa na izložbi Prijateljstvo sloboda

25.5.2021.
7:00
VOYO logo

Obojica su Španjolci, obojica su uspjeli u Parizu, obojica spadaju među najvažnije umjetnike u povijesti, i djela obojice od sinoć stanuju u Opatiji. Radi se o Picassu i Mirou, slikarima koji su se upoznali prije 100 godina, a danas su skupa na izložbi Prijateljstvo sloboda. Izložba nad izložbama otvara se idući tjedan, ali Ida Balen nije mogla čekati.

Za devet dana je svečano otvorenje, evo prilike za nas nestrpljive, ovo su umjetnine iz privatnih kolekcija, dakle nema ih u muzejskim postavima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Međunarodni je dan muzeja /

Hrvatske muzeje muči jedan veliki problem: Ogromnu većinu umjetnina čuvaju u neadekvatnim uvjetima

Image
Međunarodni je dan muzeja /

Hrvatske muzeje muči jedan veliki problem: Ogromnu većinu umjetnina čuvaju u neadekvatnim uvjetima

''Dovela sam vas pred ovu sliku jer smatramo da je ovo kulminacija same izložbe, djelo se zove Glava mlade kćeri, autor je Pablo Picasso i ona je najstarije ovdje Picassovo djelo i datira iz 1947. godine. Prisustvujemo djelu gdje će biti izložena Eluardova mapa, to je Picassova edicija, vrlo vrlo poznata. Posvećena je prijatelju, koji je bio i od Picassa prijatelj i od Miroa, znači Eluardu. Po njemu je i dobila ime'', rekla je Iva Piglić Lazić, organizatorica izložbe.

A kako je izgledalo kad je slika dovezena pod velikim osiguranjem? ''To je vrlo adrenalinski, rekla bih i sve nas je popustilo tek kasno u noć. Čujte, bili smo pod osiguranjem em policije, em zaštitarske kuće. U jednom trenutku ljudi u pancirnim, svim tim odijelima izlaze ispred vas'', opisala je Piglić Lazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih se vratila na Picassovog Goluba mira...Znači, to je česti motiv Pabla Picassa bio. Osim njegove opsjednutosti bikovima, tu je i taj Golub mira. Univerzalni zaštitni znak Picassa je kubizam. Njegov poznat buket cvijeća, koji je vrlo poznat iz '58. godine'', objasnila je organizatorica izložbe Piglić Lazić.

Izložba je četverostruko osigurana od potencijalnih provalnika. Čuvari, kamere, senzori, svaka je slika posebno zaštićena. Vrijednost postava je milijunska, o točnim ciframa organizatori ne žele govoriti.

''O nekakvim ciframa ne mogu govoriti niti iz kolegijalnih razloga niti iz pravnih'', kazala je Piglić Lazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Esprit Miro, mogli bi to prevesti u nekom slobodnom prijevodu kao Duh Miro. Nnjegova najstarija slika, datira iz 1948. godine, iz albuma 13, ploča 13, to je ime'', rekla je Piglić Lazić.

Pripreme za izložbu Prijateljstvo sloboda počele su još ljeto prošle godine.

''Zapravo je naš glavni partner Festival Opatija Ernie Gigante i ja smo od prvog dana rekli može, da, idemo u to. Više od osam mjeeci se radilo na ovome i zaista je mašinerija i logistika golema''.

Kao što je golema umjetnička vrijednost kojom će se kititi Opatija, oživjela je pariško prijateljstvo španjolskih umjetnika - tu će se družiti do listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo