Ostvarivanje klimatskih ciljeva / Petir: 'Moguće je u slijedećih 10 godina stvoriti 900.000 novih radnih mjesta'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Investicije u čistu energiju u 2015. godini na globalnoj razini privukle su investicije vrijedne više od 300 milijardi eura

18.4.2019.
22:39
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska europarlamentarka je na posljednjoj sjednici panela Procjene mogućnosti znanosti i tehnologije (STOA) ukazala na važnost ulaganja u istraživanje i razvoj potrebne infrastrukture koja bi omogućila dostupnije i učinkovitije korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje korištenja fosilnih goriva te energetske ovisnosti Unije o uvozu energije.

"Europska komisija procjenjuje da je mobiliziranjem do 177 milijardi eura javnih i privatnih investicija godišnje za ostvarivanje ciljeva energetsko-klimatskog paketa moguće od 2021. nadalje generirati gospodarski rast od 1 posto godišnje te u slijedećih 10 godina stvoriti 900 000 novih radnih mjesta," rekla je Petir

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je novim energetskim paketom zakona Europska unija postavila čvrste temelje za ostvarivanje preuzetih obveza Pariškog sporazuma i unaprjeđenje svoje energetske neovisnosti putem energetske učinkovitosti i promocije obnovljive energije kroz okolišno odgovoran razvoj novih tehnologija", smatra europarlamentarka.

Investicije u čistu energiju privukle investicije od 300 milijardi eura

Investicije u čistu energiju u 2015. godini na globalnoj razini privukle su investicije vrijedne više od 300 milijardi eura te je na temeljnu tog podatka Komisija i izašla sa svojim projekcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posljednjoj je sjednici STOA Panela u ovom sazivu Europskog parlamenta predavanje o "Ulozi baterija u provedbi tranzicije prema obnovljivim izvorima energije u sektoru proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora“ u okviru rasprave o "Baterijama za održivu budućnost" održao Ljubomir Majdandžić. Dao je pregled potreba i dostupnih mogućnosti u pohrani električne energije u kućanstvima usmjerenima na uštede energije, lokalnu povezanost i energetsku neovisnost.

"Republika Hrvatska mora više novca uložiti u pametne mreže koje će omogućiti priključak obiteljskih kuća, OPG-a, obrta i proizvodnih pogona za samoopskrbu električnom energijom proizvedenom iz fotonaponskih sustava", rekao je Majdandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Obzor Europa

Ovog je tjedna usvojeno i stajalište Europskog parlamenta vezano uz okvir ulaganja u istraživanje i razvoj putem novog programa Obzor Europa. Iznos koji je tim programom predviđen za klaster "Klima, energija i mobilnost" iznosi 19 milijardi eura.

"Ta ulaganja kroz istraživanje i razvoj kao i kroz poticanje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti vidim također kao veliki potencijal u otvaranju novih 'zelenih radnih mjesta' ali i zadržavanju prvenstva Europske unije u razvoju i primjeni zelenih tehnologija na globalnom planu", zaključila je Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava je održana na prijedlog hrvatske zastupnice i članice STOA Panela koji je inače dio istraživačke službe Europskog parlamenta za znanost i procjenu novih tehnologija, a povezana je s jednim od zakonodavnih paketa koje je Europski parlament usvojio u ovom sazivu – klimatsko-energetskim paketom zakona.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo