PERNAR TRAŽIO STANKU U SABORU NEŠTO PRIJE PONOĆI, LJUTITI REINER MU ODGOVORIO: / 'Vučete nas za nos i još u tome uživate!'

Image

Saborski zastupnik Ivan Pernar (Abeceda demokracije) u nastavku rasprave o državnom proračun za 2017.

11.12.2016.
0:31
VOYO logo

"Želim ukazati na pogubnu praksu da zakonski prijedlozi dolaze u pola noći, u gluho doba noći. Do kada mi moramo biti budni?", upitao je Pernar nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba zastupnika Živog zida.

Cjelodnevna rasprava

Pernaru je zasmetalo što je zakonski prijedlog o izvršenju državnog proračuna za 2017. godinu, koji je sastavni dio poračuna, na dnevni red došao iza 23 sata, te što predstavnik predlagatelja, ministar financija Zdravko Marić, nije obrazložio taj zakonski prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRUĆA RADNA SUBOTA U SABORU, OPORBA NAPALA PREMIJERA: /

'Autor proračuna je Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa!'

Image
VRUĆA RADNA SUBOTA U SABORU, OPORBA NAPALA PREMIJERA: /

'Autor proračuna je Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa!'

Pernar je kazao kako je bilo zastupnika koji su se prijavili za raspravu, ali da su odustali jer nisu znali da će večeras ta točka doći na dnevni red, ocijenivši da je to i bila namjera predlagatelja.

'Vučete nas za nos'

Iznervirani potpredsjednik Sabora Željko Reiner odgovorio je da su zastupnici u Sabornici u ponoć jer ih Pernar "vuče za nos" . "Vi ste nas vukli za nos i u tom uživali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je ministar financija Zdravko Marić ipak predstavio prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna za 2017.

Riječ je o zakonu kojima se uređuju prihodi, primici, rashodi i izdaci državnog proračuna za 2017. i njegovo izvršavanje, opseg zaduživanja i jamstava države, upravljanje javnim dugom, te financijskom i nefinancijskom imovinom, poticajne mjere u gospodarstvu i druga pitanja vezana za izvršenje proračuna, kazao je Marić, dodavši da je taj prijedlog iznio već u subotu ujutro i da nikome ništa ne želi podvaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo nakon 14 sati rasprave

Hrvatski sabor je u nedjelju malo iza ponoći, nakon više od 14 sati, zaključio maratonsku, cjelodnevnu raspravu o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu.

Saborska oporba uglavnom je kritizirala da je predloženi proračun nerealan, prenapuhan, neracionalan, da troši novac kojeg nema, te da nije razvojan i nema vizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun je planiran s prihodima od 121,6 milijardi kuna, rashodima od 128,4 milijarde kuna te deficitom od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Proračun za 2017. godinu, prvi je koji je predložila Vlada premijera Andreja Plenkovića, temelji se na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O amandmanima na proračun, koji su se mogli podnositi do završetka rasprave, te o samom proračunu glasovat će se idući tjedan. Naime, Poslovnik propisuje da se o proračunu ne može glasovati prije nego proteknu tri dana od dana rasprave.

Sabor sjednicu nastavlja u ponedjeljak raspravom o zakonskom prijedlogu o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo