Opasna igra /

Pernar dobio sina i odbija ga cijepiti: Stručnjaci u šoku, a on prikuplja jeftine političke glasove

Svojedobno je tvrdio da šetnja šumom liječi depresiju, a prošle zime da se upala pluća liječi visokim dozama vitamina C

13.8.2019.
7:15
VOYO logo

Saborski zastupnik i predsjednički kandidat Ivan Pernar u Facebook objavi prvo se pohvalio lijepom viješću - na svijet je stigao njegov sin Noa. Ali odmah zatim šokirao je dio javnosti. 

Napisao je kako sina nisu cijepili, niti su dozvolili da u rodilištu dobije vitamin K. Liječnici upozoravaju da je takvo ponašanje opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Pernar, kako sam sebe u šali naziva, ponovno je postavio dijagnozu. Vitamin C je odličan, ali vitamin K je opasan. Baš zato, njegov sin Noa neće dobiti vitamin K, a neće ga ni cijepiti. 

Nije došlo do promjene stavova s moje strane samo što sam ja u mojim stavovima dosljedan. Ako kažem da se ne slažem s politikom obveznog cijepljenja i da ja ne bih cijepio svoje dijete onda je i logična odluka da ga ne cijepim nema tu ništa spektakularno", govori Pernar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici su njegovim stavovima, najblaže rečeno, začuđeni. 

"Cjepivo je potrebno jer imamo još aktivne tuberkuloze među našim pučanstvom.
To je prva stvar. Druga stvar, imamo vrlo dugu granicu s BiH, to je negdje oko 1000 kilometara, a koja vrvi upravo od takvih aktivnih tuberkulotičara i oni su potencijalna opasnost za onoga koji je najugroženiji, a to je novorođenče jer ono ima najslabiji imunološki sustav da bi moglo se zaštititi od opasnih oblika tuberkuloze kao što je tuberkuloza mozga",kaže za RTL Danas pedijatar neonatolog Zoran Vidak.

I vitamin K se bebama daje s dobrim razlogom, da ne bi došlo do krvarenja. 

"Vitamin K ne može biti štetan, sigurno ne i on ne izazva nikakve nuspojave u organizmu. To smo potpuno sigurni u to i dapače, vrlo je opasno ne primijeniti ga. Može se dogoditi da dijete izgubimo upravo zato što je iskrvarilo u mozak ili slično", govori Vidak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ovo prvi put da Ivan Pernar svojim stavovima o medicini izaziva čuđenje. Svojedobno je tvrdio da šetnja šumom liječi depresiju, a prošle zime da se upala pluća liječi visokim dozama vitamina C. Prozivan je tada za nadriliječništvo i od strane liječnika, udruga, ali i samog ministra zdravstva Milana Kujundžića.  

Opasna objava

Profil Ivana Pernara na Facebooku prati 300 000 ljudi. Dok ga velik dio podržava i slijedi njegove zdravstvene savjete drugi dio komentira kako je riskira zdravlje vlastitog djeteta zbog jeftinih političkih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ja nemam ništa protiv toga da netko sam sebe želi cijepit, nemam problema s tim da druge političke stranke se zalažu za obvezno cijepljenje, ali ja osobno sam za to da onaj koji se ne želi cijepiti ne mora i da se može, naravno, djeca upisat takva u vrtić ne cijepljena i da im se pišu prekršajne prijave", kaže Pernar. 

U 2017. godini Hrvatska je imala najnižu stopu procijepljenosti u zadnjih dvadesetak godina, a prošle je godine taj negativan trend prekinut. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo