apel 'prijatelja životinja' / PAŽNJA, UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE! 'Pas je već 12 godina na lancu. Ima veliki tumor na području anusa koji nitko ne liječi'

Image
Foto: 'Prijatelji životinja'

Iz Udruge su poslali nekoliko prijava veterinarskoj inspekciji upozoravajući da se psu zdravlje pogoršava. No odgovor je uvijek isti

10.1.2022.
10:47
'Prijatelji životinja'
VOYO logo

"Udruga Prijatelji životinja ukazuje na još jedan tužan slučaj zanemarene životinje, koji potvrđuje da veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama. Psa Nera u Krapini vlasnica već 12 godina drži stalno zavezanog za lanac kako bi 'čuvao' štagalj. Unatoč višestrukim prijavama veterinarskoj inspekciji, vidno bolestan pas s velikim neliječenim tumorom na području anusa i dalje se smrzava na lancu. Šokantno je i sramotno što veterinarska inspekcija tvrdi da je takvo držanje u redu!", objavili su na svojim stranicama.

"Prema priznanju vlasnice, pas je cijeli život neprekidno na lancu od oko tri metra, no veterinarska inspekcija nije ju upozorila da je, prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno ‘držati pse stalno vezane’. Držanje psa na lancu predstavlja zlostavljanje i okrutno je, osobito prema bolesnom psu kao što je Nero, za što bi veterinarski inspektori trebali biti posebno senzibilizirani. Zato tražimo brisanje izraza ‘stalno’ i hitnu potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu!" ističu Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako su prije oko godinu dana saznali za zanemarivanje Nera, iz Udruge su poslali nekoliko prijava veterinarskoj inspekciji upozoravajući da se psu zdravlje pogoršava. No odgovor je uvijek isti – inspekcija nije uočila dokaz zanemarivanja psa niti ograničavanje kretanja "na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah". Dapače, inspekcija tvrdi "da su svi navodi iz pritužbe neistiniti" i da vlasnica drži psa u skladu s propisanim uvjetima i osigurava mu veterinarsku skrb.

"Teško je mišljenje veterinarske inspekcije smatrati vjerodostojnim kada se iz fotografija psa unazad godinu dana vidi veliko povećanje tumora na području anusa. Rane oko anusa su upaljene, iz njih izlazi smrdljiva tekućina. Nero je zbog boli ili nelagode izgrebao dlaku s velikog dijela repa, mršaviji je nego prije, a u više navrata dokumentirano je i da ima krvave rane na oba uha, što ukazuje da ga vlasnica čak nije zaštitila ni od buha. Dojavljeno nam je da hoda raširenih nogu jer osjeća nelagodu oko anusa, slabo ga zanima hrana i trese se od hladnoće na mokrom tlu", kažu Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalni redar obišao je psa prije godinu dana i, za razliku od veterinarske inspekcije, naredio vlasnici da poboljša uvjete držanja jer „iznad psa vise trule grede i crijepovi koji prijete urušavanjem, a samim time predstavljaju opasnost za život ili ozljeđivanje psa”. Utvrdio je i da pas nema kućicu i zaštitu od vremenskih neprilika, a da vlasnica treba zatražiti veterinarsku pomoć za psa zbog vidljivih ozljeda u predjelu anusa i osigurati mu zbrinjavanje i njegu s obzirom na to da je bolestan.

Prijatelji životinja smatraju poražavajućim što psu u više od godinu dana nije pružena veterinarska pomoć i što nije skinut s lanca: "Veterinarska inspekcija tvrdi da je vlasnica osigurala zdravstvenu skrb za psa, no prema svim informacijama koje smo prikupili, Nero nije uopće veterinarski obrađen pa mu zato nije niti postavljena dijagnoza prema kojoj bi se liječio. Vlasnica je odbila liječenje psa tvrdeći da nema novaca, iako joj je višekratno ponuđena financijska pomoć. Veterinarska inspekcija nije reagirala i pomogla Neru, već nam šalje birokratske šture odgovore, dok se zdravlje psa drastično pogoršava!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da su ovlasti inspektora velike i oni mogu podnijeti optužni prijedlog i kaznenu prijavu zbog dugotrajna zanemarivanja. No prijave gotovo svih slučajeva uglavnom prođu bez ikakvih sankcija, iako je i laiku vidljivo da je prekršen niz zakonskih odredaba i da je dobrobit životinje ozbiljno ugrožena. Stoga smatraju da je nužna reforma veterinarske inspekcije, koja bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati neodgovorne skrbnike i zlostavljače životinja.

Prijatelji životinja zatražili su žurno postupanje veterinarske inspekcije iz Zagreba radi revizije dosadašnjih rješenja lokalne inspekcije i pomoći psu, a poslali su i kaznenu prijavu. Traže da se pas smjesti u prikladne uvjete i liječi, a da se vlasnicu kazni i zabrani joj se držanje novih životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije psa Nera, prijave veterinarskoj inspekciji i odgovori na prijave nalaze se OVDJE.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo