I konje ubijaju, zar ne? / Patnja konja u Lonjskom polju: gazde ih ostavljaju da lutaju bez hrane, a za njih dobivaju novce od države

Oko 3000 kuna može se dobiti od države za jednog konja! Ako ih uzgajate po svim zakonima i pravilima - jedva preživljavate. Ali ako ih pustite da lunjaju i traže hranu možete dobro zaraditi. Doduše konji pate i umiru, ali gazda je sretan, država je sretna, pa koga briga za konje.

7.3.2017.
22:47
VOYO logo

Cijele zime konji lutaju Lonjskim poljem i to prepušteni sami sebi. 

Smiju li oni tamo bit?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavaju nać travu, hahahaha, a mislim stvarno, ne bi smjeli bit, evo doba godine kad ne smiju!", kazao nam je Stjepan Jaić, komunalni redar u Popovači.

Jer, od studenog do travnja, konji ne smiju biti na ovom pašnjaku u Osekovu. Niti se polje može obnoviti, niti imaju što za jesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trave nema, evo vidimo tamo da je vlasnik ili tko već donio malo sijena, ali da li je to od prošle zime, koliko je to sad ispravno sijeno, koliko zdravo, ne znam!", rekao nam je Stjepan Jaić, komunalni redar u Popovači.

A posljedice ljudskog nemara izgledaju strašno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam dobio dojavu u subotu od jednog poznanika da je konj ozlijeđen i ostavljen! Koji je to konj, onaj koji luta? Onaj za kojega gazda dobiva poticaje! I koji ne bi smio biti ovdje u ovo doba godine nikako. Evo zima je, a konj luta, vlasnik ne vodi brigu", kaže Stjepan Jaić.

Konj sa fotografije, neslužbeno doznajemo, prekjučer je uginuo. Komunalni redar Stjepan vodi nas dalje, a u njegovim poslovnim albumima ima mnošto uznemirujućih slika. Na konje ostavljene u zimi i blatu, on je već navikao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam čitač i sad da i dođem do konja, on će zbrisat, i ne možeš utvrdit čiji je konj!", objašnjava.

Pa i ako se dobro zna čiji je, u postupku se ne može dokazati. No, nisu izmučeni konji jedini problem. Od njih strepe i stanovnici, jer u potrazi za hranom dolaze do kuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu su mi voćku odrezali, ova tu grana, e ovo su slomili, to je rađalo par godina, sad više nema! ... U tri sata u noći meni su zavrištali pod prozorom konji! Šta mislite, zaspite, muž mi u bolnici, ja sama, meni konji zavrište pod prozorom, a ja sama", prepričala nam je Ljubica Pavlović iz Donje Gračenice.

Prije 3 dana - kroz dvorište joj je prošlo cijelo krdo! "Nekad ih dođe 20, nekad 15, nekad 50, kako kada!", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za problem su nadležne inspekcije ministarstva poljoprivrede. Pa iako oni poručuju da je "svaki posjednik životinja dužan brinuti o svojim životinjama, a to znači brinuti o zdravlju i dobrobiti životinja", u stvarnosti to izgleda drugačije.

A problem bi se mogao rješiti kad bi se vlasnicima jednostavno izbrojala stoka u stajama. Grad je u posljednje tri godine zbrinuo 30tak leševa konja i krava nepoznatih vlasnika. Gradonačelnik tvrdi sustav ne funkcionira! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj problem koji sad imamo je neću reći gotovo nerješiv. Ali zajedno ga možemo riješiti! Prije svega vlasnici stoke moraju prihvatiti da ta stoka mora biti pod nazdorom, i da ne može se na bilo koji način odnositi prema njoj", kazao je Josip Mišković, gradonačelnik Popovače (HSP). 

Kako se to treba raditi pokazuje nam Miško. Ali on živi od oko 300 tinjak krava i teladi. A konje uzgaja iz ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ono radi sve po pravilima, jel može živjeti od tog? Ne,ne,ne,ne!", kaže nam Miško Šklempe, uzgajivač konja i krava.

Ali vlasnici koji konje ne hrane, u posao ne ulažu - i za njih pritom zarađuju po komadu i do 3500 kuna poticaja od države - oni mogu dobro živjeti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je onda ta nekakva loša strana koja nije pravilo, to nije pravilo i mi smo žalosni što ima takvih uzgajivača", kazao je Miško Šklempe.

Žalosno je i to što problem u Lonjskom Polju traje već godinama, a rješenje se ne nazire. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo