PANIKA MEĐU STOČARIMA U LICI: / 'Razmišljamo o prodaji krava jer više nema svrhe. S familijom idem ča... Njemačka'

Image
Foto: Pixsell

Dvadesetak obiteljskih gospodarstava u Brinju živi isključivo od uzgoja mliječnih krava, a najava jedne velike prehrambene tvrtke da će od 1.

3.11.2019.
23:16
Pixsell
VOYO logo

Stočari u Lici, naročito oni u Brinju i okolici, zabrinuti su zbog vijesti da je proračun za poljoprivredu smanjen za pet posto, a posebno zbog najave prestanka otkupa mlijeka na njihovom području. Ako se to doista dogodi, mnogi od njih razmišljaju o prodaji krava i odlasku iz Hrvatske.

Na brinjskom području oko 120 obitelji uzgaja oko tisuću muznih krava. Nekada je tamo stoke bilo puno više pa tako i mlijeka, a s 10.000 litara proizvodnja je pala na 3000 litara dnevno. Njihov otkupljivač, jedna velika prehrambena tvrtka, najavila je da će 1. prosinca prestati s otkupom mlijeka, piše Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rekli su nam da im je neisplativo mlijeko s naših terena'

"Razmišljali smo o tom scenariju, scenariju prodaje krava, jer svrhu nemaju. Za krava-tele sustav nemam uvjete, nemam zemlje za to. Zato Njemačka, idemo ča. S familijom moram seliti, jer to je jedini izvor prihoda", kazao je za Dnevnik Nove TV Mario Kostelac, vlasnik OPG-a iz Brinja.

Njegova obitelj jedna je od dvadesetak u Brinju koja živi isključivo od uzgoja mliječnih krava. Ukidanje organiziranoga otkupa mlijeka za većinu njih gotovo sigurno bi značio bankrot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brinjska kotlina je lijepa, sva je kompletno obrađena i bila bi stvarno šteta da propadne. Trenutno imamo oko tisuću grla krava na našem području. To nije veliki broj, ali je za nas dosta bitan", kaže Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje iz redova HSS-a.

Goran Fumić, još jedan vlasnik OPG-a iz Brinja, razogavaro je s diretkorom prehrambene tvrtke koja je najavila prestanak otkupa njihovog mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije tjedan dana razgovarali smo s direktorom i on je rekao da je njima neisplativo mlijeko s naših terena tu u Brinju. Da su njima troškovi visoki da se oni s time ne mogu pokrivati", kaže.

Image
POLJOPRIVREDNE UDRUGE NA NOGAMA ZBOG PRORAČUNA, MINISTRICA SMIRUJE: /

'Potpore se neće smanjivati'

Image
POLJOPRIVREDNE UDRUGE NA NOGAMA ZBOG PRORAČUNA, MINISTRICA SMIRUJE: /

'Potpore se neće smanjivati'

Ministarstvo: proračun smanjen, ali poticaji će biti veći

U rješavanje ovog problema uključili su se općina i županija, piše Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općina može nekim, ali malim sredstvima sufinancirati to. Ne znam koliko će se županija uključiti, međutim Ministarstvo nije ništa konkretno financijski ponudilo meni i mojim sugrađanima", kaže načelnik općine Brinje.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je proračun za iduću godinu smanjen za 5 posto, ali će poticaji biti veći za 6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo