Pajtić: Izbacićemo „vojvođansku volju“ iz deklaracije

Rečenica koja navodi da je voljom Vojvođana pokrajina u sastavu Srbije biće sklonjena

15.4.2013.
9:31
VOYO logo

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić izjavio je da će iz predloga Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine izbaciti spornu rečenicu u kojoj se navodi da je "autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i da je njihovom voljom Vojvodina u sastavu Srbije".

- Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna - rekao je Pajtić dodajući da su se građani Vojvodine odlučili 1918. godine da budu deo Srbije. On istakao da su građani Vojvodine privrženi Srbiji, ali da zahtevaju da se poštuju njihova zakonska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da prokomentariše kritike da je trenutak kada se rešava kosovsko pitanje loš za pominjanje i usvajanje deklaracije, Pajtić je to odbacio navodeći da je dijalog sa Prištinom imao osam prethodnih rundi i da bi u svakom trenutku komentari bili isti, a da je vlast stalno pomerala Dan D.

- Početkom marta je predsednik Nikolić rekao da su se Albanci saglasili i da ćemo rešiti to pitanje, pa je bilo da je Dan D 2. april, pa je to bio 9. april, pa smo pomerali... Sada je to 16. april i pomeraćemo do besvesti - kazao je Pajtić i dodao da problem Kosova postoji i nastaviće da postoji, ističući da datum za usvajanje deklaracije nije problem, već to što je u rad u pokrajini otežan, što se sve više ukida autonomija, ne poštuju zakoni i ne postoji saradnja između nivoa vlasti, navodi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je odbacio i tvrdnje da ga Demokratska stranka ne podržava, ali i naglasio da se deklaracija tiče pokrajinske vlasti, a ne stranke.

- Nije tačno da me stranka ne podržava, Đilas je nesporni predsednik DS, a to da li neko razume ili ne razume datum je subjektivni doživljaj - kazao je Pajtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Robert Getel

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo