Pahor poručio Tadiću: Vrata su ti otvorena

20.3.2010.
17:38
VOYO logo

Sudionici regionalne konferencije na Brdu kod Kranja na kraju su svog sastanka prihvatili zajedničku izjavu u kojoj su istakli svoju privrženost poticanju dobrosusjedskih odnosa i jačanja regionalne suradnje, te Europsku uniju pozvali da i dalje čini korake ohrabrenja kako bi države na putu prema EU-u nastavile s reformskim procesima.

Domaćini sastanka bili su premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priznajemo da je napredak na putu u EU ovisan o individualnim rezultatima i sposobnosti ispunjavanja kriterija. Nastavit ćemo s provođenjem potrebnih reformi na osnovi europskih standarda, načela i vrednota, kako bi postigli pomirenje, napredak, sigurnost, slobodu medija, blagostanje i vladavinu prava za sve, bez obzira na njihovu etničku pripadnost", navodi se među ostalim u izjavi.

Uz to, lideri iz sedam država, među kojima nije bilo pozvanog predsjednika Srbije Borisa Tadića, naveli su u izjavi da su privrženi nastavku jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, te rješavanju međusobnih otvorenih pitanja "u europskom duhu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, pozvali su Europsku uniju neka širenje i dalje bude jedna od njenih prioritetnih zadaća i neka ta integracija i dalje "potiče mehanizme regionalne suradnje s ciljem jačanja procesa povezivanja regije".

Predsjednici sedam vlada iz država jugoistočne Europe uz to su naveli da pozdravljaju susret Europska unija - zapadni Balkan koje je najavilo španjolsko predsjedništvo EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi lideri iz regije naveli su da očekuju kako će taj skup dati novi zamah realizaciji europske perspektive zemalja u regiji jer su lideri u regiji uvjereni da je "budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji".

Kritike Europskoj uniji

Dajući svoju "dijagnozu regije", Pahor je pozvao na međusobno priznavanje svih u regiji, što je, po njemu, preduvjet bilo kakve suradnje u regiji u kojoj "svi trebamo sve". Očito ljut zbog bojkota prvih ljudi EU, Pahor je otvoreno kritizirao nedosljednost europske politike prema Zapadnom Balkanu. Za Srbiju je pak imao razumijevanja, ne propustivši poručiti Tadiću kako su mu vrata otvorena, najavivši kako će se konferencija nastaviti kao "Brdo proces", piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku premijerku nazvao je "kolegicom i prijateljicom", stalno je oslovljavajući "Jadranka", prisjetivši se "teških trenutaka" na početku pregovora o granici i važnosti povjerenja u politici: "Ja i Jadranka najbolje znamo kako je bilo u večernjim satima kada nije postojalo ništa drugo osim našeg povjerenja".

Premijerka Kosor, koja je nosila isti broš u obliku Hrvatske kakav je imala i u Stockholmu kada je s Pahorom potpisala arbitražni sporazum, samo je kimnula u znak odobravanja. Zajedničkom organizacijom regionalne konferencije Pahor i Kosor pokušali su politički kapitalizirati svoj bilateralni uspjeh: arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora, koji je omogućio i deblokadu hrvatskih pregovora. Ponajprije, riječ je o svojevrsnom pokušaju rehabilitacije Slovenije od odgovornosti za teške političke posljedice što ih je na europsko proširenje ostavila slovenska blokada Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, Slovenija ponovno otkriva svoje balkansko zaleđe, koje joj je nakon raspada jugoslavenskog tržišta u drugoj polovici devedesetih osiguralo visoke stope gospodarskog rasta. U vrijeme teške gospodarske krize, kada je slovenski izvoz na tržišta u regiji u dramatičnom padu, jačanje slovenskog političkog ugleda u regiji Ljubljani je potrebnije nego ikad, piše Novi list.

Prethodni članci:

arti-201003200047006 arti-201003180254006 arti-201003190637006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo