PODSJETNIK NA GADOSTI / Fensi šmensi crnčići, djeca za pod bor, k'o jogurt na sniženju…: Sablaznit ćete se kad vidite što su o slučaju 'Zambija' govorili moćni Hrvati

Image
Foto: Staf Media Consultancy/PIXSELL

Fonogram saborske sjednice iz siječnja ove godine podsjeća na neke od izjava nekolicine zastupnike desnice o Hrvatima optuženima u Zambiji koje se slobodno mogu podvesti pod govor mržnje

1.6.2023.
18:46
Staf Media Consultancy/PIXSELL
VOYO logo

Visoki sud u Ndoli u Zambiji u četvrtak je oslobodio optužbi osmero Hrvata, četiri para, koji su bili optuženi zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Oslobođeni su jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice pa se nakon sedam mjeseci provedenih u pritvoru u Zambiji vraćaju u Hrvatsku.

Ovdašnji mediji i javnost svo to vrijeme su intenzivno pratili sudbinu optuženih Hrvata i suđenje u Ndoli. Tim povodom, Telegram je podsjetio na neke, blago rečeno sramotne izjave ovdašnji političara s desnice. Štoviše, saborskih zastupnika koji su ih izgovarali za saborskom govornicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON 7 MJESECI /

Hrvati su slobodni! Zambijska sutkinja odbacila optužbe za trgovinu djecom: Odluka odmah stupa na snagu

Image
NAKON 7 MJESECI /

Hrvati su slobodni! Zambijska sutkinja odbacila optužbe za trgovinu djecom: Odluka odmah stupa na snagu

Zekanović: 'Mali crnac paše uz Možemo!'

Primjerice, fonogram saborske sjednice iz siječnja ove godine podsjeća na neke od tih izjava koje bi se slobodno mogle podvesti pod govor mržnje.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatske demokršćanske stranke je u toj saborskoj raspravi kazao: “Netko je kupio djecu u Africi, a to se zove trgovina djece, netko. E sad igrom slučaja tu je jedan član jedne lijeve opcije koji je htio fensi šmensi crno dijete, pa je kupio jednog malog Konguanca. Fensi šmensi da, mali Rom nije fensi šmensi ili mali Hrvat ili mali Srbin, ili mali ne znam što, ali crnac je fensi šmensi, pa taman lijepo paše uz opciju Možemo!, malo drugačije nešto. Imaš li ti crnčića? Imam, imam ga i ja svoga.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović Litre: 'Išli su kupiti djecu za Božić'

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre na istoj je sjednici ustvrdio da su četiri hravtska para otišla u DR Kongo kupiti si djecu za Božić.

“Neshvatljivo mi je da osmero državljana Hrvatske ode u Afriku kupiti dijete za Božić, valjda pod bor da ga stave, to im je očito bio cilj. Imamo tu kolegice kao što je Ivana Kekin čiji kućni prijatelji i njihovi članovi stranke odlaze u Afriku nelegalno posvajati djecu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Mosta Marin Miletić nije kazao, nego je na Facebooku napisao: “Salonska ljevica misli da je dijete lijepa skupocjena cipela na popustu u nekom fora izlogu, oni valjda misle da novcem mogu namiriti svoje egoistične hirove pa da paradiraju subotnjom špicom na zagrebačkom Cvjetnom – što je zastrašujuće.” Prethodno je na facebooku posvojenu djecu usporedio i s 'jogurtom na sniženju iz Lidlova kataloga'.

Benčić: 'Ovo je najgore što sam u politici vidjela'

S druge strane, Sandra Benčić, saborska zastupnica stranke Možemo! danas se, nakon oslobađajuće presude u Ndoli, na Twitteru osvrnula na sve koji su na tom slučaju pokušavali ušićariti političke bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želim još jednom naglasiti da najgore što sam u politici vidjela, a znamo da je konkurencija velika, upravo ono što je desnica pokazala na ovom slučaju. Prozivanje posvojitelja djece trgovcima djecom, ocrnjivanjanje njihovih obitelji, stigmatiziranje posvojene djece
koja već godinama žive u Hrvatskoj, zazivanje da naši sugrađani ostanu u zatvoru u Zambiji još dugo vremena, a sve samo zbog nekog pišljivog političkog boda stečenog na tuđoj nesreći. Pri tome ni jedan ozbiljan i konkretan zakonski prijedlog nisu dali, samo iživljavanje'', napisala je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo