Ovo su najveći luzeri izbora

Gomila zastupnika, ministara i bivših ministara, pa čak i pokoji potpredsjednik bivše Vlade nisu uspjeli uvjeriti svoje birače da su im pošteno služili zadnje četiri godine.

5.12.2011.
14:38
VOYO logo

Najveći gubitnik prve izborne jedinice Milan Bandićbez sumnje je . Čovjek koji će vladati Zagrebom dulje čak i od rekordera Većeslava Holjevca, u istom tom gradu kao nositelj neovisne liste završio je duboko ispod praga – na čak devetom mjestu!

Do izbornog praga dijelio ga je HSLS i koalicija BUZ, PGS, HRS, dva HSP-a, ali i šovinistička strančica HČSP te Hrast, što je novinarima na krilima pobjede Kukuriku koalicije likujući priopćio šef Gradskog SDP-a Davor Bernardić. Jedna ga je novinarka pritom upitala hoće li Bandiću sada vratiti mandat, budući da je Bernardić u prošlome sazivu Sabora upražnjavao upravo njegovo mjesto, jer se ovaj između saborske i gradonačelničke odlučio za ovu drugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić najveći, ali ne i jedini gubitnik

U prvoj izbornoj jedinici nije bilo sreće niti za dosadašnjeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa. A za razliku od sina prvog predsjednika Franje Tuđmana, Miroslava, sin utemeljitelja SDP-a Ivice Račana, 11-plasirani Ivan, nije ušao u Sabor. Zasad. Naime, na toj listi su i Zoran Milanović i Vesna Pusić, ali i Tomislav Saucha, koji će navodno također u Banske dvore kao šef kabineta. Tu je i Gvozden Flego, koji službeno nije eliminiran iz utrke za ministra obrazovanja. Ako se crta pomakne – imat ćemo i Tuđmana i Račana u Saboru.

Krah liberala

Najveći gubitnici druge izborne jedinice su, navodno, najuspješniji ministar prošle vlade Damir Bajs, zatim HSLS-ov Darinko Kosor, ali i Ljubo Jurčić, na kojega su se kladile ankete, no ipak nije uspio prebaciti prag sa svojom listom BUZ, PGS, HRS. Bandić je ovdje također sedmi na listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećoj izbornoj jedinici, onoj najvatrenijoj, u kojoj se odvijao sraz Radimira Čačića (HNS) i Tomislava Karamarka (HDZ), nije bilo pretjeranih iznenađenja. U Sabor se nije progurao Tomislav Kezelj, koji je pod istragom. Najveći gubitnik – opet HSS i njegov Zvonimir Sabati, koji nije prebacio prag.

Danijel Srb luzera 4. izborne jediniceHSP-ovac Bruka HSP-a koji je u "glavnom gradu" te jedinice, Osijeku, vladao godinama, ne pjeva o dobrim rezultatima, a sigurno je razočaran i šef hrvatske straže Osječanin Ivan Vekić, jedan od utemeljitelja HDZ-a i ratni ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonija nemilosrdna prema 'seljacima'

Sličnu sudbinu je u Slavonskom Brodu, odnosno u 5. jedinici doživio HSP-ov Mirko Duspara. Razloga za crvenilo zbog svoje prođe u žitnici Hrvatske, Slavoniji, definitivno imaju i HSS-ovci, s obzirom na rezultate u 4. i 5. jedinici – sedmo, odnosno šesto mjesto s oko dva posto glasova.

Gubitnički niz HSP-a i HSS-a nastavlja se i u šestoj jedinici, gdje je mjesto u Saboru izgubio Anto Đapić, ali i zastupnica u prošlom sazivu HSS-ovka Marijana Petir, što je ipak čini najvećom gubitnicom jedinice, no ako se izostavi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Naime, podbacila je i koalicija HDZ-DC: jedva se provukla Ivi Sanaderu omražena Vesna Škare Ožbolt, pa ćemo nju imati opet prilike gledati u Saboru, a osim Bošnjakovića "otpao" je i HDZ-ov sindikalac Boris Kunst te dosadašnja zastupnica Ivanka Roksandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debakl potpredsjednika Vlade

U sedmoj izbornoj jedinici razloga za žaljenje opet ima koalicija BUZ, PGS, HRS, jer nije prošao Marijan Pleše, PGS-ov gradonačelnik Delnica. HSS-ov Božidar Pankretić, potpredsjednik Kosoričine vlade, očigledno nije uspio uvjeriti svoje birače da ima rezultate. Bandić je ponovno deveti.

Najveći gubitnik 8. izborne jedinice mogao bi biti Ladonja i njegov Plinio Cuccurin, koji se iz minute u minutu preskakao, odnosno padao ispod crte. Zbog njegovog mandata morat će se čekati do samog kraja. Uz Plinija, ponajveća gubitnica je "novo lice HDZ-a" – Vesna Buterin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan poraz D. Budiše

Nešto slabiji rezultat, ali sličnu sudbinu Cuccurinovoj doživio je Stipe Petrina u 9. izbornoj jedinici, pa ga se može tretirati kao gubitnika ovih izbora. Zahvaljujući ovom dijelu Hrvatske opet ćemo u Saboru gledati Sanadera, ali ne Ivu nego župana splitsko-dalmatinskog Antu. Ali nećemo više gledati Anu Lovrin, još jednu propalu ministricu pravosuđa, koja nije upala među 8 mandata liste HDZ-a i Građanske stranke, ali zato ćemo gledati Željka Keruma i Nevenku Bečić.

Deveta je jedinica snove srušila i povratniku u politiku Draženu Budiši (HSLS), ali i jednom od najvatrenijih boraca za prava povratnika – Slobodanu Uzelcu (SDSS), koji je očigledno pogriješio kandidiravši se na općoj, a ne manjinskoj listi, s kojom je završio na sedmom mjestu. Ovo je i jedinica u kojoj je don Ivanu Grubišiću "za dlaku" pobjegao treći mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propast dubrovačkih gradonačelnika

Deseta izborna jedinica razočarala je bivše i aktualne dubrovačke vlastodršce – otpali su Dubravka Šuica (HDZ) i Andro Vlahušić (HNS), oboje vrlo nisko rangirani u toj jedinici. Iako su "braco i seka" Građanske stranke upali u Sabor na ovoj listi, Petroslav Sapunaruspjeha nije imao Kerumov šogor šef Županijske skupštine.

Ova je jedinica osujetila ambicije još jednog HSP-ovca – Hrvoja Tomasovića, ali je zato više uspjeha imala "pravašica" Ruža Tomašić, koja je koalirala s HČSP-om. Zadnja nacionalna jedinica "riješila" je Hrvate još jednog bisera politike – metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbogom Nazifu, Zdenki i Šemsi!

U 11. izbornoj jedinici ništa novo – HDZ je očekivano obrao vrhnje, a što se 12. jedinice tiče, potop je zabilježio zastupnik romske manjine Nazif Memedi. Od njega su bili bolji Željko Balog i Veljko Kajtazi, koji su do samog kraja bili u mrtvoj trci za pobjedu.

No, možda je najveći gubitnik u 12. jedinici SDA-ov Šemso Tanković, koji je konkurirao za još jedan mandat predstavnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Pobijedio je Nedžad Hodžić, a ispred Tankovića bila je i Emina Lekaj Prljaskaj. Izgubila je i dosadašnja zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil, u korist Vladimira Bileka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo