NAPRASNA ODLUKA IZAZVALA NEMIR / Ogroman šok zbog nastalog kaosa u Zagrebu! Na stolu su dvije opcije, ali poruka je jasna: 'Totalno promašen trenutak'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dva su moguća scenarija ako se Gotovca smijeni s mjesta predsjednika: da do novog izbora predsjednika na čelo organizacije kao v.d. bude postavljen netko od aktualnih potpredsjednika, ili da se zagrebačka organizacija kompletno raspusti, da se postavi povjerenik te da se održe novi izbori za sve funkcije koje postoje u strukturi organizacije

12.9.2022.
14:49
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Od petka vrije u zagrebačkoj politici, odnosno na relaciji koalicijskih partnera Možemo i SDP-a, nakon što je Gradski odbor SDP-a donio odluku da prekidaju suradnju sa svojim partnerom. Ta naprasna i neočekivana odluka unijela je nemir u SDP, koji umjesto da iskoristi priliku i skupi pokoji politički poen u trenutku kada Plenkovićevu vladu i dalje tresu posljedice pljačke stoljeća u Ini, ponovo mora rješavati probleme u svojim redovima.

Na jednoj strani sada je ljutiti šef stranke Peđa Grbin i stranačko vodstvo, koji nikako ne žele da se odnosi sa strankom Možemo naruše jer i jedni i drugi u tom partnerstvu vide koalicijski potencijal za iduće parlamentarne izbore, a na drugoj strani predsjednik gradske organizacije Viktor Gotovac, koji je u intervjuu za Jutarnji list u ponedjeljak otvoreno poručio Grbinu da je on dobio mandat voditi zagrebački SDP i u tome namjerava biti samostalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OŠTRO PO SDP-U /

Tomašević: 'Neću biti oruđe unutarstranaških odnosa, ako su cijena novi izbori, ja sam na njih spreman'

Image
OŠTRO PO SDP-U /

Tomašević: 'Neću biti oruđe unutarstranaških odnosa, ako su cijena novi izbori, ja sam na njih spreman'

Dva scenarija ako Gotovac ode

Što će se dogoditi i kako će se razviti ova situacija, znat će se sutra nakon što se sastane Predsjedništvo SDP-a. U stranačkim redovima danas kao da vlada zavjet šutnje i svi mudro poručuju: "vidjet ćemo kako će se situacija razviti danas".

Dvije su opcije na stolu – ili će se situacija primiriti, što bi značilo da će ili vodstvo stranke ili vodstvo zagrebačkog ogranka popustiti, ili Viktor Gotovac više neće biti predsjednik zagrebačke organizacije. U politici je, doduše, svašta moguće, pa nije nemoguće da se stvari do sutra nekako izglade. No i Grbin i Gotovac dvije su ličnosti koje ne popuštaju baš tako lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da je Viktor Gotovac svojim današnjim istupima u medije ipak prešao granicu, moguće je da će zagrebački SDP ponovo morati u potragu za liderom.

Dva su moguća scenarija u tom slučaju. Prvi je da do novog izbora predsjednika na čelo organizacije kao v.d. bude postavljen netko od aktualnih potpredsjednika, a drugi je da se zagrebačka organizacija kompletno raspusti, da se postavi povjerenik te da se održe novi izbori za sve funkcije koje postoje u strukturi organizacije. Hoće li se obistiniti koji od tih scenarija znat će se tek sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Suluda odluka'

Dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali zatečen je situacijom, a odluku Gradskog odbora da bez ikakve najave ide prekidati koaliciju s Možemo smatraju "suludom".

"Ovo je totalno promašen trenutak. U jeku najveće afere u Ini, u trenutku kada se zbog te afere okupila oporba, ovo da se radi. To je suludo", govori nam sugovornik iz redova stranke. Inače, odluka o prekidu suradnje s Možemo donesena je s 18 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim, a navodno je protiv odluke glasao jedan od potpredsjednika gradske organizacije. Zanimljivo, jer oboje izabranih su na izborima bili iz "tima" Viktora Gotovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od sugovornika s kojima smo razgovarali kažu i da je upitan legalitet te odluke. Odluka je, naime, bila zakamuflirana pod točkom razno i nije se znalo da će se o njoj glasati. "Uvijek na sastancima dobijemo dnevni red, a pod točkom razno budu zapravo pomalo i banalne teme; neki prijedlozi, pohvale, kritike, ideje za neke druge sjednice. Nikada ovako važne teme", govore nam upućeni iz stranke.

Aktualna zbivanja nikako u korist ne idu SDP-u, a bome niti gradonačelniku Tomaševiću koji bi, dođe li do prekida suradnje na gradskoj razini, ostao bez dvije ruke koje mu drže većinu u Skupštini. Tomaševiću, kraj svih silnih problema s kojima se svakodnevno bori, to nikako ne treba, a ne treba niti SDP-u koji se boji da bi ova situacija mogla negativno utjecati na neke buduće suradnje na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova situacija i odluka gradske organizacije, idu isključivo u korist HDZ-u", govori nam sugovornik iz stranke.
Hoće li organizacija dobiti novog predsjednika ili nastavlja po starom, znat će se sutra nakon prospavane noći, odnosno nakon što se danas iskristaliziraju neke stvari na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo