KONTROVERZNI PODUZETNIK / Ovo su najveće Horvatinčićeve afere: Usmrtio četiri osobe, proglasio stečaj, sin ga se odrekao...

Njegov uspon, ali i život protkan skandalima, počinje po povratku iz Njemačke

13.3.2019.
17:45
VOYO logo

Tomislav Horvatinčić nepravomoćno je osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, a uz to mu je i oduzeta vozačka dozvola, što ga ponovno postavlja u centar pažnje.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 3. veljače 1948. u Rakovu Potoku i kao dječak svjedočio smrti troje braće i sestara, što je ostavilo traga na njega i cijelu obitelj. Kako bi to ostavili iza sebe obitelj seli u Požegu, a Tomislav kao 15-godišnjak dolazi u Zagreb i stječe diplomu inženjera prometa, a usto je i apsolvirao smjer hotelskog managementa na hotelijerskom fakultetu.

Kao mladić krajem sedamdesetih radio je kao referent na izdavanju vozačkih dozvola. Samo godinu kasnije sporazumno je prekinut taj radni odnos samo godinu dana kasnije, 31. prosinca 1971. Tad je emigrirao u Njemačku sa suprugom Vesnom "jer se poslije Hrvatskog proljeća nije osjećao sigurno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time počinje i njegov uspon. Isprva, otvorio je restoran Babylon na samom rubu Samobora. Novac, a riječ je 280 tisuća njemačkih maraka, navodno je zaradio konobarenjem u Njemačkoj gdje je kao mladić emigrirao. Izazvalo je to sumnju ljudi oko njega jer sve to stekao je kroz samo četiri godine. Ipak, pravo bogatstvo stekao je krajem osamdesetih i početkom devedesetih, a kako bi ga dodatno "gomilao", ušao je u građevinski biznis.

Dok su tragedije sa smrtnim posljedicama ono što se nameće kao najveća mrlja u životu TomislavaHorvatinčića, ostalih afera u njemu ne nedostaje, pa vrijedi podsjetiti na pet najvećih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz tri desetljeća usmrtio četiri i ozlijedio četiri osobe

Uz nesretni bračni par koji je život izgubio prije skoro osam godina, Horvatinčić je automobilom odnio još dva života - 1980. ManduVučković i 1989. Nadu Petrović. Ono što se posebno ističe u tim pričama jest reakcija kontroverznog poduzetnika.

Kad je na pješačkom prijelazu u zagrebačkoj Zagorskoj ulici pregazio Mandu Vučković (75) i teško ozlijedio njenu kćer Mariju Nosek. Prema riječima svjedoka, izašao je iz automobila, vidio što se dogodilo pa sjeo natrag za volan i odjurio s mjesta nesreće. Kasnije ga je policija pronašla, ali nakon privatne tužbe supruga poginule dobio je tek pola godine uvjetne kazne i vozačka dozvola nije mu oduzeta.

Prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama izazvao je i devet godina kasnije na Aleji Bologne u Zagrebu, što je života koštalo Nadu Petrović. Iako je bio kriv za tragediju, nikad nije odgovarao pred zakonom, kao što ne bi ni prvi put da nije bilo spomenute privatne tužbe. Godinama kasnije branio se da je riječ o nesrećama koje nikad neće zaboraviti, tragedijama s kojima mora živjeti.

Srećom, jedna velika tragedija izbjegnuta je 2009., kad je vozilom udario u automobil četveročlane obitelji. Ozbiljnih posljedica nije bilo, ali iako je obećao riješiti sva pitanja vezana uz osiguranje, Horvatinčić to nikad nije učinio, tvrdili su tad supružnici Žanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utaja 120 milijuna kuna poreza u današnjem Dinamu

Sredinom devedesetih godina, Tomislav Horvatinčić je s Mirkom Novoselom, a uz blagoslov tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana doveden u Dinamo, tad Croatiju, pa ostao upamćen.

Iza te epizode ostala je tužba protiv njega, Novosela i Damira Vrbanovića.

Trojac je optužen je za utaju 120 milijuna kuna zbog neplaćanja poreza i ostalih doprinosa na plaće, fiktivne zajmove davane igračima te neplaćanje PDV-a za radove na obnovi sjeverne tribine stadiona u Maksimiru. Ipak, sva su trojica 2012. oslobođeni optužbi.

Gradnjom Centra Cvjetni izazvao bijes brojnih Zagrepčana

Konstrukcija kompleksa na Cvjetnom trgu izazvala je nekoliko velikih prosvjed građana kroz nekoliko godina, ali u ljeto 2010. radovi su ipak počeli.

Argumenti prosvjednika i aktivista bili su sumnja u legitimnost odluke da se Horvatinčiću dodijeli posao zbog osjetljivosti samog područja na kojem se novi kompleks trebao nalaziti.

Usprkos svemu, Horvatinčić je projekt priveo kraju, ali zbog financijskih problema u koje je zapao, početkom 2017. prodao je Centar austrijskoj grupi Supernova.

Nagomilao dug od 72 milijuna kuna pa proglasio stečaj

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je 2015. stečaj u Horvatinčićevoj građevinskoj tvrtki Dorf d.o.o. zbog duga od 72 milijuna kuna, ali samo dvije godine kasnije na njenom je računu ostalo samo 17 tisuća kuna. Vjerovnici su pak potraživali više od 66 milijuna.

Horvatinčićevi financijski problemi navodno su počeli prilikom gradnje naselja HOTO Ville i trgovačko-poslovnog HOTO Centra u Svetoj Nedelji.

Zbog alkohola i preljuba odrekao ga se najstariji sin

Brak sa suprugom Vesnom trajao mu je 24 godine i u njemu je dobio dva sina – Tomislava Domagoja i Krešimira.

Tijekom brakorazvodne parnice s prvom suprugom stariji sin javno ga se odrekao oca optuživši ga za zanemarivanje obitelji, nasilništvo, probleme s alkoholom i preljub.

Kasnije se Horvatinčić pomirio sa sinom s kojim je sada u dobrim odnosima.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo