'OVO JE OPASAN SPORAZUM': / Iako su glasovali 'za', hrvatski zastupnici 'nisu baš detaljno upoznati s dokumentom'

Image

Sporazum o trgovini između Europske unije i Kanade prihvatio je 15. veljače Europski parlament, a ovog je tjedna taj dokument stigao i u Hrvatski sabor koji bi ga uskoro trebao ratificirati.

5.3.2017.
17:10
VOYO logo

Zemlje članice EU CETA-u bi trebale ratificirati u onom dijelu koji bi zadirao i u nacionalne propise i zakonodavstva. Protiv CETA-e su se u početku najviše bunile nevladine organizacije i nezavisni mediji, zbog načelne ekonomsko-liberalizacijske naravi sporazuma u pogledu deregulacije tržišta i nedostatka javnih rasprava. Najviše je pažnje uzelo uvođenje novog sistema rješavanja sporova s privatnim investitorima. Oni bi prema CETA-i imali priliku tužiti određenu državu na čijem području su započeli s poslovanjem, ako tamošnje zakonodavstvo naknadno izglasa stanovitu regulativu, ekološku ili socijalnu ili zdravstvenu ili neku četvrtu, a koja im ne odgovara.

Hrvatski zastupnici 'složno za' u EP

Hrvatski su zastupnici, jedini uz one iz Estonije, u EP složno glasovali za, a jedino su sindikalisti i nevladini aktivisti polemizirali na toj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Kristić iz Mosta smatra da se radi o dosta opasnom sporazumu. Kako njegova stranka još nije javno izašla sa stavom oko CETA-e, Kristić nije htio govoriti u ime Mosta, ali se nada da će se kolege s njim složiti da CETA ugrožava kvalitativne standarde koji štite građane RH i EU, npr. kad se radi o uvozu GMO-proizvoda. Priznaje da sporazum nije detaljno proučio te da je svoje mišljenje iznio samo na temelju onoga što mu je poznato.

Nisu upoznati s detaljima

Liberalniji su kada je CETA u pitanju zastupnici HNS-a, opozicijske stranke koja tradicionalno koalira sa SDP-om. Njihov Goran Beus Richembergh smatra da je CETA dobra za ekonomiju i ne uspoređuje ju s TTIP-om, iako i on kaže da nije još proučio o čemu se točno u sporazumu radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'TTIP je imao visoku dozu tajnosti u nastanku, dok u sporazumu s Kanadom već imamo bolje tretirana pitanja kao što je GMO. Što se tiče arbitraža između ulagača i države, mogu tek načelno reći da je uvijek dobro kad se nađe osigurač za objektivnu zaštitu poslovanja“, rekao je Richembergh za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo