broj liječnika specijalista /

Ovo je najveći problem dubrovačke bolnice

Image
Foto: Lucija Komaić

Opća bolnica Dubrovnik raspisala je natječaj za nove specijalizacije, ali pitanje je koliko će doktora poslije raditi u Dubrovniku. Kao i puno drugih sfera života u Dubrovniku, glavni problem su skupi stanovi i nedostatak istih

10.10.2016.
12:22
Lucija Komaić
VOYO logo

Opća bolnica Dubrovnik nedavno je raspisala natječaj za novih 16 specijalizacija - iz kliničke radiologije, kardiologije, transfuzijske medicine, endokrinologije i dijabetologije, ortopedije i traumatologije, infektologije, urologije, dermatologije i venerologije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine, po dvije iz pedijatrije i hitne medicine, te čak tri specijalizacije iz ginekologije i opstetricije.

Kako nam je rekao ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, uz raspisanih novih 16 specijalizacija, u tijeku je čak pedesetak specijalizacija iz čega je jasno da dubrovačkoj bolnici kronično nedostaje liječnika specijalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bekić nam kaže kako je situacija s opremom u bolnici zadovoljavajuća, ali da nedostaje doktora, posebno u ginekologiji i pedijatriji.

-Bit će odlično za nekoliko godina, ako svi koji su na specijalizaciji, dođu živjeti i raditi u Dubrovnik, ali pitanje je koliki broj ljudi će se vratiti, jer su troškovi življenja u Dubrovniku znatno veći, nego drugdje u Hrvatskoj. Posebno to vrijedi za stanovanje – ističe Bekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalni problem za dubrovačku bolnicu mogao bi biti što, prema novom zakonu, liječnik nakon specijalizacije nije dužan raditi u bolnici koja mu je (su)financirala školovanje, koje u prosjeku dođe oko pola milijuna kuna. Prije je vrijedio zakon da je specijalizant morao raditi onoliko godina u bolnici koja ga je financirala, koliko mu je trajala specijalizacija, ili vratiti iznos financiranja, ali sada se to promijenilo. Teoretski, svi doktori kojima specijalizaciju financira Opća bolnica Dubrovnik, ne trebaju doći raditi u Grad. A ako se ništa ne poradi na njihovu stambenu zbrinjavanju, dio liječnika koji nemaju gdje živjeti, zasigurno neće raditi u dubrovačkoj bolnici nakon završene specijalizacije.

Ostatak pročitajte na portalu Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo