Ovo danas je guranje Vlade da ode odmah!

Premijerka Jadranka Kosor kod predsjednika Josipovića zadržala se dvostruko duže od šefa oporbe Milanovića.

11.3.2011.
11:35
VOYO logo

"Tražili smo od predsjednika podršku da ova Vlada završi pregovore. Ovo što se sad događa je guranje Vlade da odmah ode", kazala je premijerka Jadranka Kosor, a zatim je dodala da je oporba ta koja gura Vladu. Upitana ima li podršku Ive Josipovića, uzvratila je: "To morate pitati njega."

Najavila je da će sljedećega tjedna održati najprije sastanak vladajuće koalicije, a onda će na razgovor pozvati oporbu kako bi se utvrdio datum izbora te kako bi se utvrdilo "je li moguć Savez za Europu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko puta sam jasno i precizno odgovarala da će izbori biti do kraja 2011. godine, mada je zakonski rok do ožujka 2012. To je jasno za one koji žele čuti. Možda smo se i jučer mogli dogovoriti da su imali snage preskočiti svoje taštine i doći. Unatoč tome pozvani su na sastanak da bi otvorili dijalog, osim ako im nije u interesu nešto drugo, da sruše Vladu", izjavila je Kosor. Izjavila je i kako su to neuspješno pokušavali tri puta lani te ponovno ustvrdila da "ne bi imali nikakve šanse za završavanje pregovora ako bi se izori odmah raspisali, jer tehnička Vlada ne može obavljati poslove koji su nužni za to".

Odbila je precizirati hoće li HDZ-ov prijedlog biti da se izbori održe u studenom ili neki drugi mjesec te je li to otkrila predsjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je i kako su samo tijekom prošle godine imali tri neuspješna pokušaja rušenja Vlade te poručila da "neće pristati ni na kakve ultimatume".

Oporbi je predbacila da ne pokazuje volju za završetak pregovora, ponajprije zbog njihovog stava prema Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o policiji. Najavila je da Hrvatskoj predstoje i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te da ne očekuje pomoć od oporbe, ali se nada da oni neće niti odmagati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doći ću u Sabor kad dobijem poziv za govoriti o stanju u državi i onome što Vlada radi da bi završila pregovore i pokrenula gospodarstvo", najavila je Kosor.

Iako se prvenstveno radi o sastanku sa stranačkim čelnicima, predsjednica HDZ-a se pojavila oko 10 sati na Pantovčaku u društvu dviju osoba koje nisu na visokim stranačkim funkcijama u HDZ-u – Đurom Popijačem i glavnim pregovaračem s EU, Vladimirom Drobnjakom. Društvo su joj pravili i ministri Gordan Jandroković i Petar Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Milanović: Zna se tko je kriv ako pregovori ne završe u lipnju!'

Podsjetimo, na Pantovčak je oko 9 sati stigla prva tura čelnika parlamentarnih stranaka – Silvano Hrelja (HSU), Ivan Jakovčić (IDS), Zoran Milanović (SDP) i Radimir Čačić (HNS). Vodstvo Kukuriku koalicije je bilo prvo na redu za konzultacije s predsjednikom Ivom Josipovićem vezanim za aktualne događaje u zemlji, završetak pregovora s EU i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon 45-minutnih konzultacija s Josipovićem izjavio je kako opozicija "želi izbore što prije" te da su "na potezu Jadranka Kosor i njeni koalicijski partneri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da se pregovori završe u lipnju. Ako se to ne dogodi, onda se, nažalost, zna tko je za to odgovoran, a i neki koalicijski partneri rekli su da u tom slučaju treba ići na izbore", izjavio je Milanović dodajući da "ako je moguće do kraja lipnja, super!".

Izjavio je i kako podržava što raniji završetak posla s EU i ulazak hrvatske u Uniju te da oporba tome neće stati na put. Ali, naglašava da se izbori moraju održati prije referenduma o ulasku u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio govoriti o dojmu koji je dobio od Josipovića kazavši da ne može govoriti u predsjednikovo ime, no, ističe, "on je rekao da izbori trebaju biti prije referenduma o ulasku u EU i to je jasna poruka".

Darinko Kosor: Predsjednik želi kompromis

Nakon konzultacija s Josipovićem, u ime HSLS-a govorio je predsjednik te stranke Darinko Kosor, koji je s medijima podijelio o čemu je bilo govora. I on se slaže da parlamentarne izbore treba jasno odijeliti od referenduma za ulazak u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik će u sklopu ustavnih ovlasti učiniti sve da sa svim strankama, oporbenim i onima u vladajućoj koaliciji, dođe do kompromisnog termina. Termin ne bi trebao biti usmjeren protiv nijedne stranke nego u interesu građana", kazao je Kosor. Izrazio je i mišljenje kako bi se ranijim raspisivanjem parlamentarnih izbora "otupila oštrica prosvjeda jer su izbori ono što oni traže".

Srb: Mi ne bi u EU, pa...

Danijel Srb je u ime HSP-a izjavio kako se njegova stranka, za razliku od drugih stranaka, "protivi ulasku u EU jer će Hrvatska u gospodarskom smislu imati više štete nego koristi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imajući u vidu članarinu za EU, smatramo da bi se taj novac, ako se usmjeri na pravi način i na prave projekte, mogao proizvesti veći učinak za gospodarstvo", kazao je Srb dodajući kako u HSP-u žele "da svojim snagama ostvarimo gospodarski razvoj", jer su druge države, poput Rumunjske i Grčke, imale manji gospodarski rast, od primjerice Turske koju ne puštaju u EU.

"Kada su u pitanju izboru, smatramo da ih treba održati što prije da bi se riješile napetosti u društvu, ali i da bi se deblokirao cijeli sustav", kazao je predsjednik HSP-a zaključujući kako se kriza upravljanja državnom odražava na konkurentnost, a osjeti se po sve lošijim gospodarskim prilikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović se obraća javnosti oko 17 sati

Do 13 sati predsjednik planira obaviti razgovore s parlamentarnim strankama, dok će poslijepodne na red doći i predstavnici manjina te nezavisni zastupnici. Očekuje se kako će se predsjednik obratiti javnosti oko 17 sati.

Napomenimo da su Josipović i vođa oporbe Zoran Milanović mišljenja da se referendum za ulazak u EU mora održati nakon parlamentarnih izbora, kako se rastuće nezadovoljstvo Vladom ne bi preslikalo na rezultate referenduma. Istu mogućnost ne odbacuje niti Kosor, a razlika u njihovim stavovima može se svesti na to što će se dogoditi ako Hrvatska ne završi pregovore do lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da to ne učini, Vlada naginje stavu da s datumom izbora treba pričekati dok pregovori ne budu gotovi, a kompromis s Milanovićem, koji želi izvanredne izbore, mogao bi biti da se usuglase kako se izbori trebaju raspisati u lipnju, bez obzira na EU, zato da bi se stigli održati do jeseni.

Vezani članci:

arti-201103080333006 arti-201103070763006 arti-201103080010006 arti-201103090878006 arti-201103080856006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo