OVAKVA MJERENJA NE PAMTIMO - VAKULA OTKRIO: / Ovo se nije dogodilo još od 70-ih, evo kakvo će vrijeme biti idućih dana

Image
Foto: Pixsell, Getty

Nakon tri iznadprosječno topla tjedna, zadnji dani rujna donijeli su neobično niske temperature za ovo doba godine

27.9.2018.
22:51
Pixsell, Getty
VOYO logo

Rujan je ove godine bio dosta topliji nego što je uobičajeno, a i ovaj posljednji tjedan mjeseca donio je nove ekstreme, analizirao je meteorolog Zoran Vakula.

Prva tri rujanska tjedna bila su iznimno topla, no ovaj tjedan donio je ipak sasvim suprotne esktreme, objavio je na HRT-u. ". Nakon jučerašnjeg, za rujan rekordno hladnog jutra na Zavižanu, danas je neuobičajeno hladno jutro bilo u unutrašnjosti Dalmacije. Bura je oslabjela više od očekivanoga pa je nestalo miješanja zraka i temperatura se spustila na vrijednosti blizu 0 °C, kao rijetko kada u povijesti mjerenja, ponegdje čak i nikada", navodi Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najranije hladno jutro u rujnu

Tako je primjerice u Kninu, u posljednjih 70 godina, koliko se svakodnevno mjeri na meteorološkoj postaji DHMZ-a, niža temperatura od današnje 2.4 °C u rujnu izmjerena tek dva puta - 29. rujna 1970. i 28. rujna 1977. godine. Ovo stoga predstavlja rekord u smislu najranijeg tako hladnog jutra nakon ljeta.

Rekord je još značajniji u Sinju, budući da minusi dosad u rujnu nisu zabilježeni, a danas je izmjereno čak -2.6 stupnjeva Celzijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra malo toplije, vikend oblačan i svježiji

Sutra će diljem unutrašnjosti, a pogotovo u gorju, biti relativno hladno, no ne tako kao danas. Bit će sunčano i vedro, no u nizinama će ujutro biti magle. Vikend ponovno donosi oblačnije, vjetrovitije i svježije vrijeme, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše, prognozira Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo