Nenajavljena ovrha /

Ovako je izgledao propali plan 'leteće ovrhe': policija tjednima pratila Ninu Kuluz, bez njenog znanja planirali su oteti malog Cesarea

Image
Foto: RTL

Riječ je o nenajavljenom izvršenju sudske radnje, bez obavještavanja kada i gdje će se ovrha djeteta izvesti

1.2.2018.
15:04
RTL
VOYO logo

Predaju Cesarea Avanetija (8) ocu Talijanu Alessandru Avenatiju Općinski sud u Splitu zakazao je za početak veljače tek nakon što je propao planirani pokušaj tzv. leteće ovrhe početkom prosinca prošle godine, javlja Slobodna Dalmacija

Naime, riječ je o nenajavljenom izvršenju sudske radnje, bez obavještavanja kada i gdje će se ovrha djeteta izvesti. Zbog toga je splitska policija provodila više tjedana opservaciju kretanja majke Nine Kuluz, samog dječaka te ostalih članova obitelji s kojima žive na splitskom predjelu Pujanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se odustalo od planirane akcije uz službeni razlog da je nemoguće točno utvrditi mjesto i vrijeme na kojem je najbolje provesti akciju. Neslužbeno se pak doznaje da se od predaje dječaka ocu odustalo zbog nevoljkosti iz vrha Policijske uprave splitsko-dalmatinske da se dječak preda ocu bez suglasnosti majke.

Ovrha ili provođenje sudske odluke u ovom je slučaju naložena na temelju pravomoćne presude Općinskog suda u Splitu iz 2012. godine kojom je naložen povratak dječaka Cesarea Avenatija u državu rođenja Italiju, odakle je odveden u dobi od godinu dana protivno odluci oca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva odluka donesena je na temelju Haaške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece. Nakon četverogodišnjeg bijega, majka Nina Kuluz predala se splitskoj policiji u rujnu 2016. godine te je doneseno rješenje o predaji djeteta ocu, tj. izvršenju pravomoćne sudske odluke. Nakon dvije odgode prva predaja je pokušana krajem lipnja 2017. godine, ali nije provedena.

U međuvremenu je talijanski sud u listopadu prošle godine nepravomoćno osudio majku Ninu Kuluz na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog otmice dječaka, talijanskog državljanina, te na plaćanje odštete ocu u iznosu od 50.000 eura. Za nju najgori dio odluke je potpuno oduzimanje roditeljske skrbi, čime je izmijenjena odluka Suda za maloljetnike u Torinu iz 2011. godine kojom su ona i otac dječaka imali zajedničko skrbništvo. Osim toga je naloženo da se javlja policiji u Italiju svakih 15 dana.

Kako bi izbjegla ponovni pokušaj ovrhe sina, majka Nina Kuluz zatražila je izmjenu odluke o vraćanju sina u Italiju, ali je Općinski sud u Splitu odbio njezin zahtjev. Kako je od početka jasno da se roditelji ne mogu dogovoriti i da nema suglasnosti majke s provođenjem sudske odluke, Općinski sud u Splitu odlučio je pokušati s tzv. letećom ovrhom. Za tu ovrhu mjesno je nadležan u pravilu sud na čijem se području nalazi osoba, tj. u ovom slučaju splitski sud.

Međutim, ako nije poznato gdje se nalaze osobe koje se trebaju ovršiti, sud donosi rješenje o ovrsi ne naznačujući mjesto gdje se osoba nalazi - leteća ovrha. Ovrhu u tom slučaju određuje sud na čijem području se osoba nalazi u trenutku pokušaja ovrhe. Budući da Cesare Avenati od rujna 2016. godine stalno živi u Splitu, gdje pohađa i školu, i leteća ovrha trebala se provesti pod nadležnošću splitskog suda koji je zatražio od policije provođenje potrebnih mjera.

Budući da se radi o djetetu, za slučaj je nadležan Odjel za maloljetnike splitske policijske uprave, koji je proveo sve potrebne izvide i opservacije tijekom više tjedana. U detaljnim izvješćima imali su zabilježena kretanja svih članova obitelji, posebice majke, svakog dana u tjednu i svakog sata. Nakon tako prikupljenih podataka trebalo se pristupiti realizaciji. Nastao je prijepor kada je trebalo odrediti na kojem mjestu će se izvesti tajna akcija. Svi uključeni u planiranje, policija, sud i očeva strana, očekivali su da netko drugi odluči gdje će se izvesti planirano odvođenje dječaka. U konačnici se od svega odustalo uz neformalnu preporuku iz vrha policije da se "trebaju pokušati dogovoriti s majkom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknadno se utvrdilo i da je došlo i do kompromitiranja tajnosti akcije o kojoj su imali saznanja i osobe koje nisu smjele biti uključene u planiranje.
Okupljanje prosvjednika

Nakon takvog razvoja situacije, s Općinskog suda u Splitu odlučili su pokušati ponovno provesti najavljenu ovrhu djeteta početkom veljače. Očekuje se ponovno okupljanje protivnika predaje dječaka ocu pred zgradom. Tako bi se jedino uz primjenu sile moglo postupiti po nalogu suda, što ni u kom slučaju nije izgledno, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo