OBITELJSKI POSAO U NEDELJANCU / Ova obitelj proizvodi čvarke drugačije od drugih: 'Evo u čemu je naša tajna uspjeha'

Image
Foto: Varaždinske vijesti

Termička obrada slanine traje oko tri sata, a kad se čvarci ispeku ručno se stisnu, kasnije se krupniji odvajaju od sitnih, različito se pakiraju i spremni su za konzumiranje

5.3.2018.
14:29
Varaždinske vijesti
VOYO logo

Da biste dobili čvarke prve klase morate imati i prvoklasnu sirovinu, odnosno slaninu, koju treba peći jedino na tradicionalni način, bez žurbe i ovisno o mogućnostima koje imate. Moto je to Alena Brezovca (43) čiji čvarci već nekoliko godina drže glas najboljih u Varaždinskoj županiji.

Naime, posao prodaje suhomesnatih proizvoda, odnosno mesnicu u Nedeljancu, Alen je naslijedio od oca Ivana. Može se slobodno kazati da proizvodnja već ima tradiciju jer postoji 26 godina, a uz Alenovu suprugu Petru u posao se već aktivno uključila i kćer Stella. Prije šest godina obitelj Brezovec odlučila je veći naglasak staviti na proizvodnju čvaraka i domaće svinjske masti što je odmah dobro odjeknulo među kupcima koji im se stalno vraćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono čemu mi težimo i smatramo važnim je tradicionalna proizvodnja čvaraka, baš onako kako su ih nekada pravili naši stari. Na starinski način, u kotlu”, naveo je Alen za Varaždinske vijesti.

Inače, brojni veći proizvođači danas čvarke prave u industrijskim kotlovima, unutar čijih stjenka se nalazi ulje koje grije sirovinu, ali kako kaže Alen, to nije to u manjem kotlu jer se čvarci drugačije ispeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatram da povećanjem proizvodnje koja zahtjeva mehanizaciju čvarci gube na kvaliteti i okusu. Mi u obitelji pravimo onoliko čvaraka koliko možemo ispeći u određeno vrijeme. Stoga nije nam cilj povećati proizvodnju, iako postoji velika potražnja, jer se na taj način gubi na kvaliteti”, objasnio je za Varaždinske vijesti.

Uz to što sve rade ručno, u ovome obiteljskome poslu vodi se računa i kakva se slanina koristi za čvarke. Stoga je norma u proizvodnji čvaraka, koje se drže u obitelji Brezovec, jedino leđna slanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoji nekoliko klasa sirovine, odnosno slanine. Recimo, slanina od buta ili lopatica, ali mi koristimo jedino leđnu slaninu, koja se smatran najboljom, a nabavljamo ju od svojih provjerenih kooperanata”, navode u obitelji.

Termička obrada slanine traje oko tri sata, a kad se čvarci ispeku ručno se stisnu, kasnije se krupniji odvajaju od sitnih, različito se pakiraju i spremni su za konzumiranje. Za kilu ovih prvoklasnih čvaraka izdvojit ćete 120 kuna, a sitniji se prodaju duplo jeftinije i njih domaćice najčešće koriste za pravljenje pogačica s čvarcima, paštete i slično, ovisno tko kako želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo