'OTVORENO' ZA INDEX ZATVORENO: U HRT-ovu emisiju o 'aferi Hotmail' pozvano četvero novinara, ali ne i onaj koji ju je otkrio

Image
Foto: HRT screenshot

U HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' u utorak navečer o 'aferi Hotmail' s urednikom i voditeljem Mislavom Togonalom raspravljalo je četvero novinara, ali ne i Ilko Ćimić s Index.

16.5.2018.
14:11
HRT screenshot
VOYO logo

Hrvatsku potresa 'afera Hotmail' koja je izbila nakon što su prošloga tjedna do očiju javnosti dospjeli kompromitirajući mailovi koje su razmjenjivali potpredsjednica Vlade Martina Dalić te nekolicina odvjetnika i savjetnika koji su bili uključeni u izradu 'lex Agrokora', a kroz tu korespondenciju udruženi u neformalnu skupinu kolokvijalno nazvanu 'grupa Borg'.

Prepisku Martine Dalić i 'borgova' prvi je objavio portal Index.hr, odnosno novinar Ilko Ćimić, a sve je kulminiralo kada je u ponedjeljak potpredsjednica Dalić podnijela neopozivu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DALIĆ JE PODNIJELA OSTAVKU: /

Plenković je prihvatio; gotovo je, najmoćnija žena Vlade odlazi zbog afere Hotmail!

Image
DALIĆ JE PODNIJELA OSTAVKU: /

Plenković je prihvatio; gotovo je, najmoćnija žena Vlade odlazi zbog afere Hotmail!

'I ranije zvali druge da govore o onome o čemu sam prvi pisao'

Sinoć se, pak, udarna politička emisija Hrvatske radiotelevizije, Otvoreno, kako i dolikuje trenutku, bavila posljedicama te afere i time što će uslijediti nakon ostavke Martine Dalić u smislu situacije u Agrokoru i nagodbe vjerovnika. Ukratko, razgovaralo se o potresu koji je izazvala "afera Hotmail", a u emisiju su pozvani novinari četiriju domaćih redakcija.

Gosti urednika i voditelja emisije Mislava Togonala bili su kolumnist Jutarnjeg lista Marko Biočina, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, kolumnist 24 sata Ivan Pandžić te novinarka Večernjeg lista Marina Šunjerga. S Togonalom je, dakle, raspravljalo četvero novinara, ali ne i Ćimić, niti itko drugi s Index.hr-a, koji je prvi objavio sporne mailove i razotkrio aferu zbog koje je tek nekoliko dana kasnije druga najmoćnija osoba u Vladi dala ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko me nije zvao u emisiju i ne znam zašto nisam pozvan. Ovo, zapravo, i nije prvi put jer nikad nisam bio pozvan u tu emisiju, iako su i ranije o temama o kojima sam prvi pisao drugi kolege bili pozivani da raspravljaju", kazao nam je u telefonskom razgovoru Ilko Ćimić.

Rekao nam je i da nitko drugi s Indexa nije bio pozvan u tu emisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kolegu iz Jutarnjeg pitali hoće li biti objavljeno još mailova'

"Sinoć su mi javili da se u emisiji raspravljao toj temi, pa sam prebacio na taj program i tamo vidio svoje kolege. Čuo sam da su i kolegu iz Jutarnjeg lista otprilike pitali kada će biti objavljeni sljedeći mailovi", kazao je Ćimić.

Pripomenuo nam je da je jučer ipak bio gost na HRT-u, ali u emisiji 'Studio 4' na Četvrtom programu, gdje je govorio o spomenutoj aferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda su na HRT-u smatrali da je to gostovanje novinara koji je razotkrio aferu bilo dovoljno. No, ta logika pada u vodu jer je s Ćimićem u Studiju 4 o "aferi mailovi" govorila i Marina Šunjerga iz Večernjeg lista. Nju su, naime, s HRT-a istu večer pozvali i u 'Otvoreno', ali ne i Ćimića što je, najblaže rečeno, čudan kriterij.

Upit o (ne)gostovanju Ilka Ćimića ili ikoga drugog s Index.hr-a u sinoćnjem 'Otvorenom' poslali smo Hrvatskoj radioteleviziji. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja, a objavit ćemo ih čim (i ako) stignu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo