IZBORI U PET GRADOVA I PET OPĆINA / Gdje je najveći odaziv birača?

22.3.2015.
8:07
VOYO logo

Drugi krug prijevremenih izbora je u gradovima Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu te u općinama Milna, Strahoninec, Petlovac, Gundinci i Caglin, a pravo glasa ima oko 71 tisuća birača.

Do podneva, to je pravo u svih deset jedinica iskoristilo nešto više od 11 tisuća građana ili njih 17,76 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna, u prvom krugu, izlaznost je bila neznatno veća, 18,08 posto, no tada se glasovalo u 17 lokalnih jedinica, a pravo glasa imalo je 120 tisuća birača.

Najbolju izlaznost ove nedjelje bilježi općina Milna, u kojoj je do podneva glasovala oko 25 posto od oko 1.100 birača - dakle njih 284.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Približnu izlaznost, 24,7 posto, ima i općina Gundinci.

Najslabiji odaziv u Hvaru

Najslabiji odaziv je u gradu Hvaru, svega 13,15 posto, gdje je od oko četiri tisuće birača glasovalo njih 520.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relativno slaba izlaznost je u najvećem gradu, Dubrovniku. Do podneva na birališta je izašlo 16,2 posto birača, odnosno od 38.459 njih nešto manje od pet tisuća. No, treba napomenuti da podatke o odazivu nije dostavila četvrtina biračkih mjesta, naime, od njih 49 to je učinilo 37 mjesta.

Podatke o odazivu Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u podne, a nove podatke dat će oko 17 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birališta su otvorena do 19 sati.

Najviše pozornosti izazivaju izbori u najvećem gradu, Dubrovniku, gdje se odlučuje hoće li Grad voditi bivši gradonačelnik, HNS-ov Andro Vlahušić ili HDZ-ov Mato Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvarani biraju između SDP-ova Rina Budrovića i HDZ-ova Jurice Miličića, Korčulani između SDP-ova Franca Steneka i HDZ-ova Andrije Fabrisa, Pažani između Željka Maržića, kandidata Paške stranke i HDZ-ova Tina Herende. Birači Novog Marofa odlučuju hoće li im grad voditi HDZ-ov Siniša Jenkač ili reformist Darko Hrenić.

U nedjelju će znati hoće li na čelu općine Milna biti Anamaria Rošin (HDZ) ili Frane Lozić (SDP), općine Petlovac Milan Knežević (HDZ) ili Drago Dominić (HNS), Čaglina Dalibor Bardač (HDZ) ili Ivan Đurina (SDP), Strahonineca Franjo Lehkec (HSS) ili Sanja Krištofić (SDP), a općine Gundinci Gordana Vuković (HDZ) ili Ilija Markotić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevremni lokalni izbori održani su 8. ožujka u 17 jedinica koje nisu u zakonskom roku donijele proračne za ovu godinu. Izbore je raspisala Vlada koja je raspustila i predstavnička tijela tih gradova i općina te razriješila gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike.

Sedam gradova i općina uspjelo je već 8. ožujka izabrati čelne ljude, a u deset jedinica kojima to nije 'pošlo za rukom' održava se drugi izborni krug. Za gradonačelnike i načelnike izabrat će se kandidati koji osvoje više glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodi li se kojim slučajem da dobiju jednaki broj glasova, ići će se u treći krug.

O odazivu već u podne

Izborni rezultati znat će se navečer, bit će dostupni i na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) čim se unesu zapisnici sa svih biračkih mjesta pojednog grada, odnosno općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, izvjestiti o odazivu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo