KAO NA FILMU / Otvoren je prvi centar izvrsnosti za robotiku u RH: 'To su roboti koji su bezopasni za ljude'

Projekt CRTA 37 milijuna kuna dobio je iz Europskog fonda za regionalni razvoj

29.6.2021.
7:00
VOYO logo

Od robo psa - do robota kirurga. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje otvoren je Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije - CRTA, jedan od prvih takvih u regiji. Riječ je o Centru za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije u kojem učiti i stvarati mogu mahom studenti. 

Dočekat će vas pas robot

Poput pravog kućnog ljubimca u ovom Centru dočekat će vas pas robot, a uz njega i cijeli svijet napredne tehnologije koji su mnogi imali prilike vidjeti samo na filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje smo u laboratoriju za autonomne sustave i vidimo jedan robotski hibridni postav u kojem nekakvih desetak kolaborativnih robota rade jedan vrlo napredni i adaptivni proces sklapanja proizvoda. To su roboti koji su bezopasni za ljude, s kojima ljudi mogu zajedno raditi, to nisu roboti koji će istisnuti ljude s radnih mjesta nego dodati jednu novu vrijednost'', kazao je Marko Švaco iz Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava

Prvi je ovo centar izvrsnosti za robotiku u Hrvatskoj. Proteže se na čak 770 četvornih metara i objedinjuje laboratorije za autonomne sustave, računalnu inteligenciju i medicinsku robotiku čiji je laboratorij vjerna kopija kirurške sale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U laboratoriju medicinske robotike razvijaju se medicinski robotski sustavi. U javnosti je možda poznata Rona koja je 2016. godine prvi puta u KBC-u Dubrava kirurgu pomagala operirati mozak.

CRTA je svojevrsni poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Studenti ovdje imaju sve uvjete za ostvarivanje svojih ideja - poput ovog mladog Bračanina koji na svom projektu radi više od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PAMETNA LED RJEŠENJA /

Kako je Skradin postao najmoderniji grad u Hrvatskoj: Prvi u zemlji svu su javnu rasvjetu zamijenili pametnim rješenjima

Image
PAMETNA LED RJEŠENJA /

Kako je Skradin postao najmoderniji grad u Hrvatskoj: Prvi u zemlji svu su javnu rasvjetu zamijenili pametnim rješenjima

 Tvornica ideja

''Moj diplomski rad koji je u šustini prvi robotski sustav za klasifikaciju riba u svijetu. Na traci dolaze dvije vrste riba, srdele i inćuni, umjetna inteligencija na radnoj stanici prepoznava isključivo srdele, šalje instrukcije robotu koji očito manipulira njima dalje i politizira ih u kalupe koje onda tijekom proizvodnje nastanu konzerve'', rekao je Marijo Cepernić,  student Fakulteta strojarstva i bodogradnje.

Kao da je riječ o tvornici ideja, na novim projektima i inovacijama studenti rade na svakom uglu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cilj našeg projekta je razviti mobilnog robota penjača koji će nositi mjernu opremu i pregledavati vertikalne građevinske infrastrukture. Tu se fokusiramo najviše na betonske mostove i njihove stupove. On će nositi mjernu opremu poput georadara i pregledavat će stanje armature'', izjavio je Matej Božić,  student Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Projekt CRTA - 37 milijuna kuna dobio je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar je obišao i premijer uz ministre gospodarstva i obrazovanja, a proveo ih je profesor Jerbić koji je ovaj projekt stvarao godinama. Tvrdi, Centar je zamišljen kao mjesto na kojem će se stvarati budućnost - i kadrovi za budućnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To su oni kadrovi koji će na svojim leđima nositi digitalnu transformaciju koja je pred nama. To su ogromni izazovi, ogromna znanja su tu potrebna, a ovdje se okupljaju fantastični mladi ljudi, doktori znanosti koji imaju već ogroman ugled u svijetu ali i svi oni koji dolaze iza njih. Studenti ovdje rade, imamo sustav koji je omogućio da rade 24 sata'', rekao je Bojan Jerbić, voditelj projekta.

''Ponosan sam kad tuda prolazim u kasne sate i vidim da gori svjetlo'', dodaje Jerbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CRTA je otvorena i za javnost kao mjesto širenja tehničke i robotičke kulture, pa će i učenici osnovnih i srednjih škola moći zaviriti u svijet najnovijih tehnologija koje mijenjaju budućnost.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo