OTROV KOJI JEDEMO SVAKI DAN: / 'Francuska je zabranila opasnu kemikaliju, nadamo se da će i Hrvatska'

Image
Foto: Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Europski parlament jasno se u srijedu izjasnio protiv korištenja glifosasta.

14.4.2016.
7:15
Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

"Iako se ovako izglasanom rezolucijom umjesto potpune zabrane, predlaže autorizacija glifosata na sedam godina, postignuta je važna pobjeda Zelenih jer su prihvaćeni amandmani kojima smo tražili zabranu korištenja glifosata za puno specifičnih slučajeva, kao što su zabrana korištenja glifosata za neprofesionalnu uporabu te korištenje glifosata u blizini javnih parkova, igrališta i vrtova. Ovi uvjeti će praktično onemogućiti ili otežati postupak autorizacije. Budući je Francuska već donijela odluku o zabrani glifosata, očekujem da će i druge zemlje postupiti isto, uključujući Hrvatsku i naše resorno ministarstvo", navodi se priopćuje hrvatskog europarlamentarca ORaH-a Davora Škrleca.

Image
'KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI': /

Kemikalija koju jedemo svaki dan možda uzrokuje rak

Image
'KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI': /

Kemikalija koju jedemo svaki dan možda uzrokuje rak

Europska komisija tražila je da se korištenje odobri na 15 godina, a EP je izglasao da se dopusti tek na sedam, a ako se nedvojbeno dokaže štetnost da se opozove i prije toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna odluka na Odboru

Neobvezujuća rezolucija poziva EK da iznese novi prijedlog i da pokrene neovisnu reviziju procjene glifosata, koja će se temeljiti ne samo na podacima vezanim uz kancerogenost, nego i na moguće štetno djelovanje na endokrini sustav.

Konačnu odluku o odobrenju moraju donijeti nacionalni stručnjaci koji sjede u europskom Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje. Oni mogu usvojiti ili odbiti prijedlog EK kvalificiranom većinom, a ako ne postoji takva većina, odluku na kraju ipak donosi Komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monsantov proizvod

Glifosat je najviše korištena poljoprivredna kemikalija. Glifosat (pod trgovačkim imenom Roundup) razvio je Monsantov kemičar još 1973. (a ubrzo je ta korporacija razvila i niz poljoprivrednih kultura otpornih na taj spoj).

Danas je to najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) prošle godine objavila da on vjerojatno uzrokuje rak kod ljudi. Europska agencija za hranu naknadno je objavila da se ne slaže s nalazima.

Europska komisija od država članica, pa i od Hrvatske, zatražila je ranije da produži rok njegove upotrebe do 2031. Protiv tog prijedloga su glasale Nizozemska, Švedska, Francuska i Italija, ali, nažalost, ne i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaziva bolesti jetre, bubrega...

No osim kancerogenosti (koju je teško nedvosmisleno dokazati), ovaj opasna kemikalija izaziva čitav niz poremeća i oštećenja endokrinog sustava.

Image
POTVRĐENO IZ SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: /

Sredstvo protiv korova izaziva rak

"Povezana je s niz zdravstvenih poremećaja kao što su metabolički problemi, bolesti jetre i bubrega, neurotoksičan je, a najnovija istraživanja pokazuju da uzrokuje rak", objasnio je nedavno za RTL prof dr. sci. Valerije Vrček s Farmaceutsko biokemijskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sujedovog vrta do šuma

Dodatni problem je sveprisutnost glifosata – koristi se u poljoproivredi, šumarstvu pa čak i u privatnim malim vrtovima. Hrvatska nije iznimka.

"Glifosat je tu kruh naš svagdašnji. Britanska agencija za sigurnost hrane izmjerila je da je trećina kruha kontaminira tragovima glifosata, Amerikanci kažu da je 90 posto soja, koju oni proizvode, kontaminirano. Pročitao da je svaka druga piva u Njemačkoj kontaminirana", kazao je Vrček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo