MINISTAR GOSPODARSTVA / Horvat: 'Otkup dionica Ine će biti moguć kad se spozna prava tržišna vrijednost tvrtke'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priča o povratku Ine staro je obećanje još uvijek aktualne Vlade

27.5.2020.
9:11
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Memorandum o suradnji između Janafa i INA-e, a koji je izazvao popriličnu buru u javnosti dan ranije ministar gospodarstva Darko Horvat ne želi komentirati.

Image
reakcija ine i janafa /

Objavljen dokument: Pogledajte što piše u Memorandumu o kojem bruji cijela Hrvatska

Image
reakcija ine i janafa /

Objavljen dokument: Pogledajte što piše u Memorandumu o kojem bruji cijela Hrvatska

''Neću komentirati one dokumente koje nisam imao priliku kreirati niti potpisivati. Ali mogu reći da Janaf želi kapacitete koji nisu u opticaju početi koristiti i na njima zaraditi. Poglavito nakon ovih potresa na naftnom tržištu posljednjih mjeseci, kazao je Horvat u emisiji "A sada vlada" Hrvatskoga radija.

Komentirajući koliki je manevarski prostor Ine da prisili MOL na to da se nafta koja se crpi u Hrvatskoj i prerađuje u riječkoj rafineriji te da se uz to rafinerija modernizira, Horvat je ustvrdio: ''Već se nekoliko godina želi modernizirati rafineriju, kolega Tomislav Ćorić je taj proces uspio dovesti kraju. Ugovor je potpisan, javna nabava sprovedena. Očekuje se početak radova, pripremni radovi su u tijeku''.

Opravdano se postavlja pitanje, je li hrvatski nacionalni interes da se nafta prevozi i prerađuje u MOL-ovoj rafineriji. Nafta se izvozi kao sirovina, a onda kao skuplji proizvod opet uvozi u Hrvatsku: ''Ono moje skromno znanje kojem imam u tom segmentu, tzv. teška slavonska nafta je specifična, nije je lako preraditi, niti se to može u bilo kojoj rafineriji. Strateški interes RH je imati sigurnu opskrbu naftom i naftnim derivatima'', kazao je ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je pak riječ o starom Vladinom obećanju o povratku Ine u hrvatsko vlasništvo, istaknuo je da će ''to biti moguće kada se spozna prava tržna vrijednost tvrtke'': ''Kolege Ćorić i Zdravko Marić vode taj proces, započeli smo s dubinskim snimanjem. Kada doznamo pravu vrijednost INA-e, moći ćemo reći koja je to tržna vrijednost i koliko je novca potrebno da bismo preuzeli vlasnički udio''.

U emisiji je bilo govora i o izjavi ministra Ćorića u utorak da zna kako novinari komuniciraju u svojim internim grupama. ''Gledajući modalitete kako se kroz te društvene mreže može komunicirati i mi smo u stranci imali jednu sličnu afericu gdje su postojale razno razne zatvorene grupe pa tu i tamo pobjegne neka poruka. Ja sam siguran da je tako informacija došla do ministra Ćorića'', kazao je Horvat dodavši kako vjeruje da prisluškivanja u tom segmentu nema.

Što se tiče lipanjskog paketa mjera, Vlada kreće s mjerama prema četiri sektora: ''Nakon tri mjeseca vrlo izdašnog paketa za poduzetnike, a koji neće morati vraćati, idemo u transformaciju tako da mnogi mogu doći do jeftinih, fleksibilnih i jednostavnih kredita''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je najavio i da će se u roku tri do četiri godine ukinuti većina parafiskalnih i neporeznih davanja, a osvrnuo se i na to da će Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije kasije danas predstaviti paket pomoći zemljama uslijed pandemije koronavirusa. Zemlje unutar Europske unije imaju različite poglede na stvari, a kad je riječ o tome na što može Hrvatska računati Horvat je kazao: ''Vrlo smo blizu konsenzusa, svjesni činjenice da zemlje koje imaju jaka i moćna gospodarstva, moraju doprinijeti više. Ono što Hrvatska može očekivati bit će multiplikator onoga što uplaćujemo u zajedničku blagajnu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo