BESKRAJNA DRAMA / Otkriveno zašto su Hrvati u posljednji trenutak zaustavljeni i vraćeni u pritvor; Oglasila se Zambija s objašnjenjem: Malenica: 'Čudna situacija...'

Image
Foto: Stringer/PIXSELL

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima

7.2.2023.
15:18
Stringer/PIXSELL
VOYO logo

Osmero hrvatskih državljana, protiv kojih je u ponedjeljak na sudu u Ndoli povučena optužnica, danas su ponovno uhićeni u zračnoj luci po nalogu Nacionalnog tužiteljstva (NPA), a uhitila ih je služba Ministarstva za imigraciju, piše Jutarnji list.

Imigracijska služba ih je uhitila po uputama Nacionalnog tužiteljstva (NPA). "Mogu potvrditi da je osam Hrvata ponovno uhićeno. Dobili smo upute od NPA za ponovno uhićenje", potvrdio je službenik Odjela za odnose s javnošću za imigraciju Namati Nshinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sidonija Grbavac iz odvjetničkog ureda MGG Law potvrdila je ranije Hini medijske napise da su četiri para zaustavljena u zračnoj luci. "Nažalost, istina je". 

Dodala je kako za sada nemaju druge informacije. "Čekamo isto kao i vi jer smo u šoku", kazala je odvjetnica Grbavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica: 'Čitava situacija je čudna'

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je kako su u komunikaciji s odvjetnikom doznali da im se na teret stavljaju iste optužbe kao prvi put te su ponovno uhićeni.

"Riječ je o jednoj neobičnoj i čudnoj situaciji”, kazao je ministarMalenica, javlja N1. Rekao je da je prošli tjedan razgovarao s ministrom pravosuđa u Zambiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On mi je jutros poslao poruku da su naši državljani na putu prema aerodromu i da je sud donio odluku da u 48 sati moraju napustiti Zambiju. Što se u međuvremenu dogodilo, u ovom trenutku nemamo informaciju. Veleposlanik je na putu prema dolje i stupit će u kontakt s našim državljanima", kazao je Malenica. "Čitava situacija je čudna”, dodao je ministar Malenica, navodeći da će nastaviti štititi hrvatske državljane.

Otkrio je i što je s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca su u sirotištu u Zambiji, a učinit ćemo i napore što se tiče same djece. Državljani se vraćaju gdje su bili, u pritvor. Djeca su hrvatski državljani i u tom smislu ćemo učiniti sve da ih izvučemo iz Zambije, odnosno ne znamo hoće li ostati u Zambiji ili će ih vratiti u Kongo, ne znamo kakav je stav bioloških roditelja tako da je u narednom razdoblju to prioritet, uz brigu za hrvatske državljane", kazao je ministar.

Zadržani u pritvoru zbog istih optužbi?

Jutarnji list je doznao iz diplomatskih izvora da su zadržani u pritvoru zbog istih optužbi za koje ih se teretilo. Imigracijska služba zaustavila ih je u zračnoj luci prije leta za Hrvatsku i ponovno odvela u zatvor u Ndoli, u kojem su bili proveli više od mjesec i pol dana. Telegram tvrdi da su hrvatski parovi danas privedeni u zračnoj luci jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu koju su zaprimili, a navodno je riječ o anonimnoj prijavi koju je poslao neki hrvatski državljanin. Inače, anonimna prijava ne bi trebala biti zapreka za deportaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obitelji su u očaju'

Sandra Marković, zagrebačka odvjetnica jedne od obitelji hrvatskih posvojitelja, rekla je za Jutarnji da su obitelji očajne.

"Nemamo nikakvih pouzdanih informacija, još uvijek nisam dobila nikakav dokument iz kojeg bih mogla pouzdano znati temeljem čega su jučer pušteni, temeljem čega im je naloženo da u roku od 48 sati napuste zemlju i temeljem čega su danas ponovno zadržani. Ono što znamo jest da je optužnica jučer povučena, a ne odbačena, što je omogućilo ovakav scenarij koji se danas odigrao, odnosno njihovo ponovno pritvaranje", rekla je odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da nije čula za glasine o tome zašto su ponovno uhićeni. "Nekakav naš logičan zaključak jučer je bio da su pušteni zbog nedostatka dokaza. Priča o anonimnoj prijavi zvuči sumanuto, ali radeći na ovom slučaju počela sam vjerovati i u sumanuto".

Image
(JOŠ) NE MOGU KUĆI /

Drama osmero Hrvata u Zambiji se nastavlja: Zaustavljeni su u zračnoj luci kad su krenuli u Hrvatsku

Image
(JOŠ) NE MOGU KUĆI /

Drama osmero Hrvata u Zambiji se nastavlja: Zaustavljeni su u zračnoj luci kad su krenuli u Hrvatsku

Uhićeni početkom prosinca

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedjeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i naložio im da u roku od 48 sati moraju napustiti zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je sud odbacio optužnicu i naložio im da u 48 sati napuste zemlju. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo