OTKRIVENO KAKO ĆE IZGLEDATI REFORMA JAVNE UPRAVE: / Evo gdje će lokalne face dobiti otkaz i koje će se općine ukinuti

Image
Foto: Pixsell

Planira se otpuštanje 634 lokalna dužnosnika te pripajanje financijski i operativno neuspješnih općina onima koje su u boljoj materijalnoj situaciji

3.8.2020.
20:43
Pixsell
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica iz samoizolacije je potvrdio ranije premijerove riječi i najavio kresanje broja lokalnih dužnosnika, jer sadašnje stanje, prema svemu sudeći, više nije održivo. Hrvatska ima 20 županija, što znači 20 župana i 52 zamjenika. Tu je još 127 gradova sa svojim gradonačelnicima, ali i 213 zamjenika. Ako pribrojimo 428 općina s istim brojem načelnika te 481 zamjenikom, dolazimo do ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave koje vodi 1321 lokalni dužnosnik.

Najavljenim smanjenjem za 634 dužnosnika, dolazi se do brojke od 687 onih koji će i dalje upravljati svojim lokalnim zajednicama. RTL doznaje kako bi novim zakonom, koji bi, prema najavama, trebao stupiti na snagu do lokalnih izbora sljedeće godine, načelnici općina te gradonačelnici gradova s manje od 30.000 stanovnika trebali ostati bez zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba razmišljati i o promjenama na lokalnoj i regionalno razini, ali i na državnoj kako bi reforma javne uprave bila učinkovitija i pružila bolje usluge građanima", poručila je bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Image
MALENICA SE JAVIO IZ SAMOIZOLACIJE I NAJAVIO VELIKE PROMJENE: /

Reže se broj lokalnih dužnosnika, a pogledajte i što će se još mijenjati

Image
MALENICA SE JAVIO IZ SAMOIZOLACIJE I NAJAVIO VELIKE PROMJENE: /

Reže se broj lokalnih dužnosnika, a pogledajte i što će se još mijenjati

Pripajanje neuspješnih uspješnima

Doznaje se da Vlada planira spajati općine po principu da će one koje imaju manjak fiskalnih mogućnosti i one koje ne mogu normalno funkcionirati biti pripojene s ostalim općinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sam sam pobornik toga iako sam do jučer bio zamjenik župana Osječko-baranjske županije, stvarno je nelogično da imamo općina koje imaju 1300-1400 stanovnika, a imaju četiri zamjenika načelnika, imamo gradova koji su manji od 120.000 stanovnika, imaju dva zamjenika, dva obavezno - to se mora odrezati", smatra Goran Ivanović.

Transparentni ne strahuju od ukidanja

Općina Pirovac ne mora strahovati od ukidanja, Naime, od Instituta za javne financije dobili su peticu za transparentnost, a 40 posto proračuna im ionako dolazi iz EU fondova. Na plaće su 2013. potrošili 19 posto, a prošle godine svega devet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako dođe do smanjenja odnosno ukidanja zamjenika vjerujem da mi kao općina ćemo i dalje nastaviti i po pitanju financijske održivosti i po pitanju povlačenja EU fondova i transparentnosti biti u vrhu lokalne samouprave", zaključio je općinski načelnik Ivan Gulam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo