slučaj radioaktivni gromobran / Otkriveni identiteti Hrvata uhićenih na granici sa Srbijom. Pala trojica Zagrepčana

Image
Foto: Carina.rs

Od prijatelja iz Bačke Topole preuzeli su radioaktivnu glavu gromobrana, a sada je i on uhićen

9.3.2023.
12:44
Carina.rs
VOYO logo

Da je u Srbiji zbog prijevoza radioaktivnog gromobrana uhićeno i pritvoreno troje Zagrepčana, doznao je Jutarnji list. Ističu kako su gromobran uzeli od prijatelja iz Bačke Topole otkud su se i vraćali.

Kažu dalje da je riječ o Lajošu Mekanji (48), Danijelu Tomiću (36) i Aleksandru Tobijašu (40). Podsjetimo, uhićeni su i postupak protiv njih sada vodi somborsko Osnovno javno tužiteljstvo. Sva su trojica na prvom ispitivanju rekli da su iz Bačke Topole krenuli za Zagreb, ali nisu rekli što su namjeravali s radioaktivnom glavom gromobrana.
Tijekom prvog ispitivanja iznijeli su svoju obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određen im je 30-dnevni pritvor. Terete se po članu 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari, a pritvor im je određen zbog sumnje da bi mogli pobjeći. Zatvorska kazna u trajanju od tri do deset godina predviđena im je za kazneno djelo za koje ih se tereti.

U međuvremenu je prijavljen i njihov prijatelj iz Bačke Topole kod kojeg su preuzeli glavu radioaktivnog gromobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, inspektor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost naložio je da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta Vinča, rekli su u toj ustanovi. Osnovna javna tužiteljica u Somboru, Vesna Dražić Mihaljević rekla je da nadležne službe prate zdravstveno stanje pritvorenih hrvatskih državljana kojima je određen i odvjetnik po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo