preminuo u 81. godini života / Otišao je general i džentlmen: suborci Petra Stipetića prisjetili se njegovog vojničkog puta

Iza njega ostaju uspjesi u brojnim vojnim akcijama, a onim najvećim smatra se oslobođenje Banovine i Pounja u vojno-redarstvenoj akciji Oluja

14.3.2018.
18:23
VOYO logo

Snimka predaje 21. kordunskog korpusa postala je simbol Oluje. Generalu Petru Stipetiću kapitulaciju je kod Topuskog potpisao srpski zapovjednik i bivši kolega iz JNA, pukovnik Čedo Bulat.

Dan nakon početka Oluje preuzeo je zapovijedanje sektorom Sjever nakon čega su oslobođene cijela Banovina i Pounje. Vratio je vjeru vojnicima, prisjeća se Drago Matanović, tada zapovjednik druge gardijske brigade Gromovi, koji je kod Petrinje izgubio brata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećam se njegove smirenosti ali i odlučnosti, energičnosti, vjere u svoje suradnike, zapovjednike, da mi to možemo napraviti", prisjeća se Matanović. Zbog zasluga u Oluji dobio je titulu počasnog građanina grada Petrinje. "On je svojom pojavom ustabilio sve pravce prodora I razbijanja crta obrane četnika", kazao je Petrinjac Vladimir Štajcar. Vojnički put počeo je u JNA. Bio je jedan od malobrojnih koji su se odazvali na poziv predsjednika Tuđmana i priključili hrvatskoj vojsci.  

"Što je imalo ne smao stručni već i psihološki faktor koji je i demolizirao JNA, a isto tako je nama braniteljima dao poticaj evo netko stručan general je prešao iz one vojske kod nas", kazao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest da ga više nema teško je primio njegov prijatelj Antun Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Još jučer ga je posjetio u bolnici. Pamtit će ga, kaže, po tome što je znao slušati druge.

"Glavna da sasluša pažljivo, onda da odluči što će uraditi I sad ide konkretne zadaće", kazao je Tus. Predsjednik Vlade i ministar obrane izrazili su sućut obitelji. "Mogu reći da je general Stipetić dao veliki doprinos i u stvaranju i u razvoju i u pobjedama u Domovinskom ratu", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je dobio najviša državna odličja, uz ostalo, i medalje Bljesak i Oluja. Smatrao je i da se posljednja vojna operacija treba slaviti i u drugim gradovima, a ne samo u Kninu.  

General Stipetić dao je svojedobno iskaz haškom tužiteljstvu zbog sumnje zbog počinjenih ratnih zločina u akciji Hrvatske vojske Medački džep, Bljesak i Oluja - no optužnica nikada nije podignuta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgubili smo sjajnog čovjeka, koji je bio izuzetno skroman, izrazito pošten i jak karakter", kazao je Ante Kotromanović, bivši ministar obrane.

"Koji je bio vrhunski profesionalac do onog fizičkog izgleda gdje vidite jednog elegantnog generala koji lijepo izgleda, koji lijepo govori koji se kulturno ponaša", kazao je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petar Stipetić ipak za koplje iznad svih i ako se za nekoga u hrvatskoj državi hrvatskoj vojsci može reći da je bio oficir i džentlmen onda je prije svih Petar Stipetić", kazao je Predrag Matić, bivši minister branitelja.

Nakon umirovljenja nije se često pojavljivao u javnosti. Posljednji put viđen je u janvosti na primanju kod predsjednice Republike povodom Dana državnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo