DAO BI JOJ JOŠ NEŠTO / Osumnjičeni za davanje mita Josipi Rimac: 'Njoj treba dati orden za borbu protiv korupcije. Poslušajte kad im je*e sve po spisku'

'Nije Rimac za nas tražila pogodovanje, nego se borila da nas prestanu ucjenjivat. Trebala bi dobiti orden časti koliko se bori protiv zločeste ucjenjivačke korupcije', poručuje suosumnjičeni Milenko Bašić

9.9.2022.
21:34
VOYO logo

U kojem smjeru vjetar puše kad je u pitanju optužnica za slučaj vjetroelektrane Krš-Pađene? Bivša državna tajnica Josipa Rimac uhićena je prije dvije i pol godine, ali rezultata još nema. Osumnjičeni investitor Milenko Bašić uvjerava kako joj mito - nije dao.

"To je čista izmišljena laž koja je nemoguća iz razloga, jer mi s tim osiguranjem nismo nikad poslovali niti smo ikad zaključili bilo kakvu policu", rekao je za Bašić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROPJEVALI K'O NA EUROSONGU /

Četvoro okrivljenih koji su pali s Josipom Rimac priznali zločin za blažu kaznu, ispiti su nekima bili preteški...

Image
PROPJEVALI K'O NA EUROSONGU /

Četvoro okrivljenih koji su pali s Josipom Rimac priznali zločin za blažu kaznu, ispiti su nekima bili preteški...

Ispitana četiri bivša ministra, ali ne i peti, ključni

Na poziciji državne tajnice Rimac je uhićena u sklopu velike akcije USKOK-a zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma i dvojicom osumnjičenih investitora. Nakon četiri mjeseca zatvora izašla je na slobodu. Do sad je ispitano stotinjak svjedoka, među kojima i bivši ministri Zdravko Marić, Gari Capelli, Predrag Štromar i Darko Horvat. Marić je, kako se doznaje, priznao sastanke s Bašićem i Rimac, ali i kazao kako misli da su osumnjičeni pokušali utjecati na vrh HBOR-a, ne na njega. Misterij je i dalje zašto u cijelom slučaju nije ispitan bivši ministar Tomislav Ćorić, iako se spominje u istrazi.

"Sa Zdravkom Marićem sam se sreo puno manje puta nego bilo koji investitor koji je sto puta manji od ove investicije. Jesam se sreo sa Zdravkom jer nas je HBOR reketario, zaustavljao taj projekat", tvrdi Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bašić optužuje Hrvatske šume i HBOR za 'reketarenje'

"Izjava na koju se pozivate u Vašem upitu posve je neistinita. Najoštrije odbacujemo takvu tvrdnju. Hrvatska banka za obnovu i razvitak posluje u skladu sa svim važećim zakonskim i internim propisima, a tako smo postupali i u slučaju na koji se referirate", odgovorili su RTL-u iz HBOR-a.

Uz HBOR, Bašić za reket optužuje i Hrvatske Šume iz kojih poručuju kako su njegovi navodi potpuno neosnovani i tvrde da su sve radili po zakonu i pravilniku. Bašić pak uvjerava kako je cijela priča izmišljena jer se njega htjelo ucijeniti da proda svoj vjetropark za bagatelni iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Josipa Rimac se samo borila, što istražitelji jasno imaju snimljeno na telefonu, a imate ga i vi. Ako nemate ja ću vam ga dostaviti, gdje je** sve po spisku njima, u Hrvatskim šumama. Dajte ljudima rješenje, naplatite im koliko god hoćete, nemojte ih više ucjenjivati. Nije ona za nas tražila pogodovanje, nego se borila da nas prestanu ucjenjivat. Josipa Rimac bi trebala dobiti orden časti koliko se bori protiv zločeste ucjenjivačke korupcije u Hrvatskoj. Orden časti", rekao je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo