FINALE SVIH FINALA /

Ostala je još samo jedna dvojba!

Image
Foto: AP

Nakon 23 dana nadmetanja i 30 odigranih utakmica stigli smo do finala Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. U nedjelju s početkom u 20.45 sati na Olimpijskom stadionu u Kijevu za naslov europskog prvaka borit će se Španjolska i Italija.

1.7.2012.
7:25
AP
VOYO logo

KIJEV - Španjolska bi pobjedom postala prva reprezentacija koja je spojila tri naslova nakon što je 2008. slavila na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, a prije dvije godine na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Za 'furiju' će ovo biti treće finale na europskim prvenstvima - 1964. godine je osvojila prvo mjesto, dok je 1984. godine u finalu izgubila od Francuske.

Italiji je ovo treći plasman u finale europskih prvenstava. U dosadašnja dva imala je polovičan učinak - 1968. godine je u završnom ogledu pobijedila Jugoslaviju, dok je 2000. godine u finalu izgubila od Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči finalnog ogleda većina nogometnih analitičara gura u laganu prednost Španjolsku, premda se svi slažu kako su Talijani cijeli turnir odigrali sjajno. Podatak kako su aktualni svjetski i europski prvaci ukupno 900 minuta bez primljenog gola u nokaut fazi na posljednja tri velika natjecanja gotovo graniči s nemogućim. Niz traje devet utakmica, a započeo je u četvrtfinalu EP-a 2008. godine protiv Italije. Nastavio se na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, a traje i na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

"Ukoliko odigramo kako znamo uvjeren sam u naše slavlje i obranu naslova. Imamo priliku upisati se u povijest spojivši tri naslova i to je prilika koja se ne propušta," kazao je Sergio Ramos, dok je Xabi Alonso dodao: "Bile su potrebne godina rada, truda i zalaganja kako bi došli do ovoga. Bilo bi šteta da posrnemo na zadnjoj stepenici'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U španjolskim redovima najviše strahuju od 'probuđenog' MarijaBalotellija koji je sa dva gola 'potopio' Njemačku.

"Balotelli je imao nekoliko fantastičnih trenutaka na ovom prvenstvu potvrđujući svoju svjetsku klasu. Zaista mi se sviđa kako igra," kazao je CescFabregas.

U talijanskim redovima smatraju kako je njihova 'glad' za uspjehom glavni 'forte' uoči finala. Talijani smatraju i kako branitelj naslova djeluje iscrpljeno i fizički i psihički. 'Azzurri' su, uz Hrvatsku, na ovom EP-u bili najbliže trijumfu protiv Španjolske. U prvom kolu su odigrali 1:1 nakon što su poveli golom Antonija Di Natalea u 60. minuti. No, četiri minute kasnije izjednačio je Fabregas.

"Dobro smo snimili loše točke španjolske igre. Nema ih previše, no ipak ih ima. Neće biti lako, nije Španjolska slučajno postala svjetski i europski prvak," rekao je talijanski izbornik CesarePrandelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski mediji pišu kako u taboru 'Azzurra' vlada sjajno raspoloženje. Momčad nosi entuzijazam i veliki žar i štimung je savršen. Bilo je upitno hoće li AntonioCassano biti spreman za finale nakon što je protiv 'elfa' dobio neugodan udarac u koljeno. No, napadač Milana ne misli propustiti finale.

"Nema nikakvih razloga za brigu, koljeno je OK," poručio je Cassano, dok je GianluigiBuffon pozvao je talijanske navijače u Kijev. "Avanti Italia. Naš san još traje. Do sada smo sve učinili savršeno, no sada je ispred nas najveći i najteži korak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale će suditi Portugalac PedroProenca (41). Na ovogodišnjem EP-u Proenca je sudio na utakmicama Španjolska - Irska (4:0), Švedska - Francuska (2:0) i Italija - Engleska (4:2 - jedanaesterci). Na ove tri utakmice nije pokazao nijedan crveni karton. Također, nedavno je sudio finale Lige prvaka u Munchenu, u kojem je Chelsea nakon jedanaesteraca pobijedio Bayern.

VJEROjATNI SASTAVI

ŠPANJOLSKA: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Busquest, Alonso - Xavi - Silva, Iniesta - Torres

ITALIJA: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonuccia, Chiellini - Pirlo, Marchisio, De Rossi, Montolivo - Balotelli, Cassano

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo